Ruiz Kalavera: Čujemo poruku razočarenja medija, vlade moraju da urade više

Ruiz Calavera je rekla da će nastaviti da pružaju pomoć medijima i da se moraju ažurirati smjernice za medijske slobode i definisati kriterijumi za podršku medijskim kućama
650 pregleda 0 komentar(a)
Ruiz Kalavera, Foto: Twitter
Ruiz Kalavera, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.09.2019. 19:14h

Medijske zajednice na Zapadnom Balkanu su razočarane i vlade moraju da urade više, jer bez napretka u oblasti slobode izražavanja i ljudskih prava neće biti ni napretka u pregovorima sa EU. To je danas, na zatvaranju konferencije Dani medija EU - Zapadni Balkan, kazala direktorica Generalne direkcije za Zapadni Balkan Henoveva Ruiz Kalavera. Ona je istakla da će u Evropskoj komisiji imati novi zadatak - da se ovim principima rukovode u pregovorima.

Ruiz Kalavera je medijima i novinarima poručila da je čula glasnu poruku razočarenja, kao i da razumije složenost problema.

“Činjenica da smo mi iz evropskih institucija ovdje pokazuje da nam je stalo. Čula sam i da treba izvršiti veći pritisak na vlasti. Obavezujem se, kada novi komesar za proširenje bude izabran, da će ta poruka biti poslata... ”, kazala je.

Ruiz Kalavera je rekla da će nastaviti da pružaju pomoć medijima i da se moraju ažurirati smjernice za medijske slobode i definisati kriterijumi za podršku medijskim kućama.

Na posljednjem panelu o politici i medijima, šefica kancelarije za Balkan organizacije Reporeteri bez granica Paulin Ades-Mevel pitala je direktora direktorata za medije u Ministarstvu kulture, Željka Rutovića, šta Vlada čini po pitanju napada na novinare. Ona je Rutovića pitala i da li će Vlada uraditi nešto kada je riječ o zatvaranju novinara, odnosno vođenja istraga protiv njih.

“Ne kažem da nema napretka u Crnoj Gori, ali jedan od glavnih problema su napadi na novinare, njihova bezbjednost i to što ne mogu da rade svoj posao...”, ocijenila je Ades-Mevel.

Rutović je odgovorio da su slučajevi napada na novinare među prioritetima Vlade i postoji “visoka saradnja” između Komisije za istrage napada na novinare i izvršne vlasti, što je i ocjena i predstavnika same komisije.

On je podsjetio na izjavu direktora Uprave policije Veselina Veljovića da je u određenim predmetima bilo propusta i da nijedan slučaj napada na novinare neće biti arhiviran.

“Zamolio bih vas da pogledate raspravu u Parlamentu... Juče ste imali priliku da čujete stav ministra, a to je i politika Vlade, da nijedan predmet ne može biti arhiviran i to je visoko na agendi Vlade. Postoji visoka saradnja između Komisije i Vlade i ovo je ocjena i predstavnika same komisije”.

Bonus video: