Bršno i Dragovoljići dobili vodovode: Simović i Grbović pili vodu sa česme

Simović nije krio zadovoljstvo što je, kako je kazao, data riječ ispunjena i što su radovi završeni prije roka, kao i što se još jednom pokazalo kako se sve može realizovati kada dobro funkcioniše partnerstvo lokalne samouprave, javnih preduzeća, Vlade i mještana
3575 pregleda 10 komentar(a)
Simović i Grbović u Bršnu, Foto: Svetlana Mandić
Simović i Grbović u Bršnu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.09.2019. 13:14h

Mještani sela Bršno i Dragovoljići, kod Nikšića, konačno su dobili vodu, a priliku da popiju prve čaše vode sa česme imali su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, i predsjednik Opštine, Veselin Grbović, koji su svečano pustili u rad vodovode u ovim selima.

"Ovo je najvažniji događaj za selo u zadnjih 100 godina. Da napomenem da smo u rekordnom roku, za nepunih pet mjeseci, dobili vodu, a bilo je rečeno da će radovi biti završeni za godinu. Ovdje ima nešto preko 100 domaćinstava, a stalno živi preko 70 kuća. Nadamo se, kada smo dobili vodu i dobru struju, da će i narod početi da se vraća, da selo oživi. Ja sam se vratio iz grada da ovdje živim i ništa mi ne fali", kazao je u ime mještana Bršna Vladimir Šljukić i zahvalio se svima koji su pomogli u izgradnji vodovoda.

Vrijednost radova vodovoda u Bršnu, dužine 14 kilometara, je 360 hiljada eura.

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, podsjetio je da su radovi počeli 19. aprila i da je bilo planirano da budu završeni za godinu, ali da je Vodovod uspio, i pored skoro mjesec kišnih dana, da ih završi mnogo prije predviđenog roka.

"Postavljeno je preko 14 kilometara cjevovoda, urađena su tri rezervoara, sa kote od 613 na kotu od 850 metara, sa još jednom prekidnom komorom. Sve je to urađeno sa pumpnim postrojenjima da se voda na tu veliku visinsku razliku može transportovati. Nadam se da će mještani ovo iskoristiti onako kako i treba i da će proširiti svoja stada, da će se baviti poljoprivredom, jer ovo je Bogom dano za tako nešto", kazao je Grbović

Simović nije krio zadovoljstvo što je, kako je kazao, data riječ ispunjena i što su radovi završeni prije roka, kao i što se još jednom pokazalo kako se sve može realizovati kada dobro funkcioniše partnerstvo lokalne samouprave, javnih preduzeća, Vlade i mještana.

"To je ta dobitna kombinacija, to je formula naših zajedničkih uspjeha i tako će biti i u narednom periodu. Znam da ćemo povodom završetka ovoga vodovoda koliko sjutra pročitati gdje ste dosad bili, kako to da se u 21.vijeku hvalite sa česmama. To nijesu česme, to je uslov života vrijednih građana, domaćina. Mi smo ponosni na te projekte", kazao je Simović.

Prema njegovim riječima resorno ministarstvo je u saradnji sa lokalnom upravom Nikšića u zadnje tri godine uložilo oko 2,7 miliona eura.

"U ovoj godini završili smo vodovode u Petrovićima i Vraćenovićima, a nastavljamo sa realizacijom projekta koji smo započeli u Riječanima", kazao je Simović.

Što se Dragovoljića tiče, vrijednost radova na izgradnji vodovoda, dužine 26 kilometara, je preko pola miliona eura, a vodu je dobilo160 domaćinstava, odnosno oko 600 stanovnika.

Nakon Bršna i Dragovoljića, vodu će za dobiti i 65 porodica u selu Pilatovci, u Mjesnoj zajednici Vraćenovići, a potpredsjednik Vlade i predsjednik Opštine sa saradnicima obišli su radove.

Vrijednost vodovoda u Pilatovcima je 386.000 eura, a dužina vodovodne mreže je blizu 20 kilometara.

Bonus video: