Pljevaljskim gimnazijalcima pričali o štetnosti duvanskog dima

Prilikom predavanja predočeno je koliko štetno i nepovoljno pušenje utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti
457 pregleda 2 komentar(a)
Sa predavanja u Pljevljima
Sa predavanja u Pljevljima

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) povodom početka nove godine obišli su Gimnazija „Tanasije Pejatović” u Pljevljima, gdje su održali predavanje učenicima četvrtog razreda o štetnosti duvanskog dima na mladi organizam.

Posjete ove prirode spadaju u našu stalnu aktivnost u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda u okviru koje posjećujumo osnovne i srednje škole po našoj državi. Tako je posjeta iskorićena da se sa učenicima, direktorom Draganom Zukovićem, nastavnim i školskim osobljem razgovara o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu.

Prilikom predavanja u svečanoj sali gimnazije, koje je održao sekretar CDPR-a Domagoj Žarković, predočeno je koliko štetno i nepovoljno pušenje utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti. Istovremeno im je predstavljen i novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu 14. avgusta i zamijenio prvi koji je donijet još prije petnaest godina,tj davne 2004. Godine”, navodi se u saopštenju CDPR.

Upozoravaju da pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova, što svi dobro znaju, ali ne poštuju.

“Stoga apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti, a ukoliko su već pušači da ostave pušenje ili bar pokušaju da se odviknu od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako zdravlje”, navodi se u saopštenju Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Bonus video: