ČETIRI STUDIJSKA PROGRAMA

Na Fakultetu likovnih umjetnosti predviđena 24 budžetska mjesta za specijalističke studije

Specijalističke studije, navodi Delibašić, doprinose osposobljavanju studenata za samostalan stvaralački proces i razvijanje sopstvenih umjetničkih metoda rada
577 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ucg.ac.me
Ilustracija, Foto: Ucg.ac.me

Na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore predviđeno je ukupno 24 mjesta za upis specijalističkih studija, na četiri studijska programa. Sva mjesta su budžetska, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Prodekan za nastavu Fakulteta likovnih umjetnosti mr Zdravko Delibašić saopštio je da je na studijskim programima Slikanje i Grafički dizajn predviđeno po sedam mjesta, dok je po pet kandidata planirano za programe Vajarstvo i Grafika.

"Specijalistiške studije na Fakultetu likovnih umjetnosti sprovode se zaključno sa predstojećom studijskom 2019/2020. godinom, nakon čega će se taj nivo studija ukinuti“, kazao je Delibašić.

Prednost za upis na specijalističkim studijama, dodaje on, imaju svi studenti koji su ostvarili 180 ECTS na osnovnim studijama iz srodne likovne (umjetničke) oblasti.  

Specijalističke studije, navodi Delibašić, doprinose osposobljavanju studenata za samostalan stvaralački proces i razvijanje sopstvenih umjetničkih metoda rada.

"U skladu sa aktuelnim nastavnim programom, nakon završenih specijalističkih studija, studenti se, između ostalog, osposobljavaju da samostalno koncipiraju, kreiraju, realizuju i obrazlažu umjetnički projekat iz oblasti slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna. Tokom procesnog rada, student razvija i kritičko mišljenje, sumira ključne teorijske argumente prema usvojenom gradivu i oblikuje autorski stav o značaju umjetnosti/dizajna  za savremeno društvo. Nakon studija, student prepoznaje i samostalno analizira vizuelni jezik induvidualnih poetika svih umjetničkih oblasti“, kazao je Delibašić.

On je izrazio nadu da će na ovogodišnjem upisnom roku biti povećan broj zainteresovanih kanidata, kao i da će se prelaskom u nove prostorije fakulteta povećati prostorni kapaciteti u kojima će svi studenti imati bolje uslove za dalji umjetničko-istraživački proces na osnovnim, specijalističkim i magistarskim studijama.

Preporučujemo za Vas