Ministarstvo prosvjete: Nemamo nikakve nadležnosti u vezi sa organizacijom prevoza

Saopšteno je da izuzetnim slučajevima, ukoliko prevoz nije organizovan ili ne odgovara potrebama učenika, isti može biti u organizaciji Savjeta roditelja, kome je data mogućnost da zaključi ugovor sa prevoznikom
2960 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2019. 12:59h

Povodom protesta u vezi sa prevozom đaka iz Murina do beranskih škola, Ministarstvo prosvjete saopštilo je da nikakve nadležnosti u vezi sa organizacijom gradskog i međugradskog prevoza i linija nema.

Roditelji i đaci iz Murina blokirali su jutros u devet časova magistrani put Murino-Berane, u znak protesta zbog neriješenog prevoza 62 učenika do trideset šest kilometara udaljenih Berana

"Riječ je o nadležnostima opština i drugih organa koje se bave prevozom, dok Ministarstvo participira u cijeni karte. Ovo ističemo ne kako bi se prebacivala odgovornost, jer smo nažalost bili svjedoci toga u prethodnim danima čak i previše, već da bismo, na samom početku, razjasnili propise i olakšali komunikaciju. Dakle, lokalna samouprava obavlja poslove u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva, poput obezbjeđenja gradskog i prigradskog saobraćaja. Redovno odvijanje obrazovno-vaspitnog procesa svakako jeste javni interes. U međumjesnom saobraćaju učenici ostvaruju ovo pravo koristeći javni prevoz", kazali su iz Ministarstva.

Saopšteno je da izuzetnim slučajevima, ukoliko prevoz nije organizovan ili ne odgovara potrebama učenika, isti može biti u organizaciji Savjeta roditelja, kome je data mogućnost da zaključi ugovor sa prevoznikom.

"Stoga cijenimo da bi najbolje rješenje bio dogovor nadležnih opština sa prevoznicima i savjetom roditelja uz asistenciju škole. Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete ipak, iako nije nadležno za organizaciju prevoza, odlučilo da finansira nabavku 30-ak školskih vozila vrijednih skoro dva miliona eura, koja bi, ukoliko tenderske procedure budu isle očekivanom dinamikom, biti pribavljena ove školske godine. To će umnogome olakšati prevoz đaka u područjima u kojima je najteže organizovati redovne linije. Dakle, bavimo se đacima i mimo svojih nadležnosti, ali cijenimo da je u ovom momentu i za dati slučaj najcjelishodniji dogovor na relaciji opština – savjet roditelja - prevoznik. Ministarstvo će, podrazumijeva se, pratiti dešavanja, jer nam je na prvom mjestu interes učenika", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: