Dan OŠ "Mileva Lajović Lalatović" obilježili adaptiranom fiskulturnom salom i pokretnom platformom

Da u školi, koja broji 1.070 učenika, od kojih su 23 sa posebnim obrazovnim potrebama, vode računa o svakom đaku govori i činjenica da su kupli digitalni klinički logopedski set Behringer, čija je vrijednost oko 4.000 eura
2423 pregleda 3 komentar(a)
Sa obilježavanja dana škole, Foto: Svetlana Mandić
Sa obilježavanja dana škole, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.09.2019. 13:51h

Dan osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“ iz Nikšića ove godine imao je i dodatnu svečarsku dozu – adaptirana je fiskulturna sala i urađena pokretna platforma za lica sa invaliditetom.

Ugradnjom kosopodizne platforme za lica sa smetnjama u kretanju i uopšte invalidna lica, postali smo prva škola u opštini koja je i na djelu pokazala da u punom kapacitetu njeguje socijalnu inkluziju i vodi brigu o djeci sa različitim smetnjama“, kazala je direktorica škole Vera Božović.

A čast da prvi “isproba” pokretnu platformu, vrijednu oko 24 hiljade eura, imao je Radovan Krivokapić, koji je prošle školske godine završio deveti razred.

Da u školi, koja broji 1.070 učenika, od kojih su 23 sa posebnim obrazovnim potrebama, vode računa o svakom đaku govori i činjenica da su kupli digitalni klinički logopedski set Behringer, čija je vrijednost oko 4.000 eura.

“Ističemo, da smo jedina škola u opštini koja posjeduje ovaj aparat, koji se svrstava u red prvorazrednih pomagala za oblast logopedije“, kazala je Božović.

Podsjetila je da je fiskulturna sala u školi, koja je proslavila 71.godinu postojanja i uspješnog rada, izgrađena 1981.godine, da je njena površina 450 metara kvadratnih i u sklopu sale se nalaze dvije svlačionice, toaleti, spravarnica i kabinet za nastavnike. Od početka rada sale, dakle od 1981. godine, proteklo je punih 38 godina. Rekonstrukciju sala finansiralo je Ministastvo sporta i mladih, a lokalna uprava je obezbijedila sredstva za njeno krečenje. Vrijednost radova je 29.000 eura.

“Nikšić je grad roka, grad osmijeha, grad ponosa i prkosa. Niko se nije smijao kao Ljubo Čupić prijeteći smrti. Nikšić je grad Miladina Šobića, ali i grad naših velikih sportista. Mnogi veliki šampioni upravo su došli iz Nikšića, a siguran sam da će neki od naših velikih budućih šampiona stasati u ovoj fiskulturnoj sali”, kazao je ministar sporta, Nikola Janović.

Prema njegovim riječima ideja Vlade i resornog ministarstva je da sport bude što dostupniji mladima i djeci.

“Svjesni smo da svakim eurom uloženim u sport doprinosimo zdravlju naše nacije, zdravlju naših građana. Uložili smo dosta u sportsku infrastrukturu, ali želim da vam obećam da ćemo uložiti još više, još dinmičnije i sa svakim ovakvim projektom smo bliže tom cilju”, poručio je Janović.

Potpredsjednik Opštine, Dragan Perović, je podsjetio da je lokalna uprava zajedno sa Ministarstvom sporta realizovala četiri projekta – tri škole su dobile rekonstruisane fiskulturne sale, a juče su u Župi započeti radovi na izgradnj sportskog terena.

Učenici i nastavnici škole su Dan ustanove obilježili prigodnim programom.

Galerija

Bonus video: