Suve slavine, mutna voda za vrtove i bašte

Tridesetak domaćinstava u bjelopoljskom naselju Sutivan decenijama bez vode i vodovoda
1497 pregleda 0 komentar(a)
Stanje je nepodnošjlivo i nehumano: Dio žitelja Sutivana, Foto: Jadranka Ćetković
Stanje je nepodnošjlivo i nehumano: Dio žitelja Sutivana, Foto: Jadranka Ćetković

Članovi tridesetak domaćinstava u dijelu bjelopoljskog naselja Sutivan iznad džamije ogorčeni su što decenijama nemaju vodu. Zbog toga što nisu priključeni na gradski vodovod i nemaju druge izvore vodosnadbijevanja nedavno su uputili zahtjev opštinskoj Direkciji za izgradnju i investicije, odakle su ih uputili na Vodovod “Bistrica”.

Mještani vodu za piće donose sa izvora, dok za ostale potrebe i stoku koriste bunare ili im se doprema cisternama.

“Mnogi od nas drže stoku, a nemamo pijaće vode ni za nas. Vrtovi i bašte zavise od kiše. Mnogo je teško, naročito za nas žene”, priča Šemsa Kuč pokazujući mutnu vodu koju koristi u kući.

Njen suprug Meho je kazao da je tu vodu kupio sa jednog udaljenog izvora i doveo do kuće, za šta je platio ukupno 3.000 eura.

“Da bar imam normalnu vodu, nego, eto vidite šta mi koristimo”, priča on.

Ilka Džafović je navela da je nevjerovatno da je doživjela sedmu deceniju, a da još ne može kao čovjek ni da se okupa, a kamoli da se napije vode u sopstvenoj kući.

“Ovo nije život, ovo je mučenje”, priča Ilka.

Margarita Džafović objašnjava da je dugo živjela u Njemačkoj i da je došla u rodno selo pokojnog supruga gdje su ranije napravili kući.

“Ovdje je predivno, blizu grada i svi uslovi imaju za normalan život. Volim ovo mjesto, svi su divni i složni. Ali kad nema vode nema nam života ovdje”, objašnjava Margarita.

Mještani ističu da pristaju da plate nekom iz donjeg Sutivana, ko bi im dozvolio da se priključe na vodovod “Pašina voda”, koji se nalazi iznad sela.

“Evo ako neko hoće da nam da ili proda priključak mi bismo kupili samo da riješim problem vodosnadbijevanja”, priča Muradif Halilović, pojašnjavajući da se radi o izvorištu koje je prije četiri decenije za potrebe donjeg Sutivana dovedeno iz Kukulja.

Što se tiče njihovog ranijeg zahtjev kojim su tražili izradu glavnog projekta i izvođenje radova za vodosnadbijevanje sa gradskog vodovoda, iz Vodovoda je saopšteno da “priključenje pumpnog postrojenja na postojeću vodovodnu mrežu nije moguće zbog trenutnog kapaciteta koji ne zadovoljava ni potrebe postojećih korisnika koij su priključeni na vodovodnu mrežu”.

“Priključenje se može izvršiti samo nakon rekonstrukcije postojećeg distributivnog cjevovoda (zamjenom duplo većim) koji je planiran kroz kapitalne radova razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema. Izradom novog cjevovoda za Industrijsku zonu, Potkrajce i Sutivan stiču se uslovi za izradu projektnog rješenja vodosnadbijevanja građana koji trenutno nemaju uslove priključenja na vodovodnu mrežu zbog nedovoljnog kapaciteta postojećeg cjevovoda”.

Iz Vodovoda napominju da ove radove objezbjeđuje Opština, a realizuje Direkcija za izgradnju i investicije, dok to društvo vrši održavanje vodovodne mreže nakon dobijanja upotrebne dozvole.

Mještani kažu da će ukoliko se njihov problem uskoro ne riješi organizovati proteste.

Bonus video: