Nikčević: Nikšić je oduvijek bio duhovno sjedište ovih prostora

Predsjednik SO Nikšić Radivoje Lala Nikčević podsjetio je da je na današnji datum, prije 172 godine kralj Nikola ušao u Nikšić sa namjerom da ga oslobodi od Turaka, a ove godine je 75 godina od kada je Nikšić oslobođen u Drugom svjetskom ratu
845 pregleda 0 komentar(a)
Nikčević, Foto: Svetlana Mandić
Nikčević, Foto: Svetlana Mandić

Svečanom sjednicom kojoj su prisustvovali brojni gosti iz političkog, privrednog kulturnog i sportskog života grada i države, Nikšić je obilježio Dan opštine.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Radivoje Lala Nikčević podsjetio je da je na današnji datum, prije 172 godine kralj Nikola ušao u Nikšić sa namjerom da ga oslobodi od Turaka, a ove godine je 75 godina od kada je Nikšić oslobođen u Drugom svjetskom ratu.

Kako je kazao, ne smijemo zaboraviti da je u Drugom svjetskom ratu učestvovalo 11 hiljada Nikšićana, poginulo njih 1.516, dok su preko 600 sugrađana bili žrtve fašističkog terora.

Nikšić je dao 502 nosilaca spomenice i 48 narodnih heroja.

"Nikšić je oduvijek bio duhovno sjedište ovih prostora", kazao je Nikčević.

Predsjednik opštine, Veselin Grbović, sumirao je rezultate između dva septembra.

“Opština je na kraju 2018. godine premašila planirani budžet za preko 20 odsto. Od planiranih 20 miliona, ostvareno je 24 miliona eura. Slični rezultati se ostvaruju i u 2019., budući da je planirani budžet već realizovan oko 90 odsto“, kazao je Grbović.

Prema njegovim riječima lokalna samouprava je posebnu pažnju posvetila izgradnji vodovoda u seoskim područjima, asfaltiranju regionalnih i magistralnih puteva, kao i puteva u prigradskim i seoskim područjima i uređenju gradskih ulica.

Radilo se, kako je istakao, i na izgradnji stanova a uskoro će i Dom revolucije dobiti prve stanare.

Završen je poslovni centar kod gradske pijace, počinju radovi na izgradnji Doma za stare, u toku je tender za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole i zapadne tribine stadiona "Sutjeske", a završena je rekonstrukcija opštinske zgrade.

Tu su, prema riječima Grbovića, i brojni uspješno realizovani projekti nikšićkih privrednika, a za pohvalu su, kako je kazao, i uspjesi na sportskom i polju kulture.

Nezaposlenost u Nikšiću je smanjena sa 18 odsto na trenutnih 12 odsto, čime su planovi opštinskog rukovodstva, prema riječima Grbovića, po ovom pitanju u potpunosti ostvareni.

Prikazan je film o razvoju Nikšića između dva praznika, pročitani su telegram čestitke predsjednika države, Vlade i Skupštine, Mila Đukanovića, Duška Markovića i Ivana Brajovića, a izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Uručene Nagrade oslobođenja Nikšića

Na svečanoj sjednici SO Nikšić uručene su Nagrade oslobođenja ovogodišnjim laureatima - dr med. Gordani Reljić, iz oblasti zdravstva i dr Nikoli Pecu Rakojeviću, iz oblasti sporta

"Ova nagrada je najveće priznanje koje čovjek u životu može dobiti, jer je od rodnog grada. Nije lako provesti život na tankoj liniji između života i smrti i boriti se za život. Čitav svoj radni vijek provela sam u svom Nikšiću, a unazad nekoliko godina sa svojim saradnicima sam uspjela da od bolnice Brezovik, male čuvene bolnice, postane najsavremenija i najbolja ustanova ovoga tipa u Crnoj Gori. Tako je Brezovik dospio na zdravstvenu mapu regiona i zauzeo je značajno mjesto, a samim tim to mjesto pripada i Nikšiću. Još jednom se zahvaljujem na nagradi. Hvala mom Nikšiću i hvala mojoj Crnoj Gori”, kazala je Reljić.

Ona se novčanog dijela nagrade odrekla u korist, kako je kazala, osobe kojoj su ta sredstva potrebna, ali nije željela da navede o kome se radi.

I Rakojević je novčani dio nagrade donirao – i to polovinu sredstava nedavno otvorenoj Narodnoj kuhinji, dok će druga polovina otići Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

"Ova nagrada zauzima posebno mjesto među dosadašnjim priznanjima i bez premišljanje ću reći da je ovo najznačajnija nagrada do sada. Kada dobijete nagradu svog grada, onda je to posebna draž. Vjerovatno ne bi bilo ove nagrade da nije bilo Uprave Fudbalskog kluba ‘Sutjeska’, igrača, navijača mog stručnog štaba, zaposlenih u klubu, gradskih struktura na čelu sa Opštinom. Moram samo reći da je naše ljeto, fudbalsko, evropsko bilo zaista lijepo”, kazao je Rakojević.

Za nagradu je bilo predloženo 13 kandidata, a jedanaestočlani žiri, predvođen predsjednicom, prof.dr Jasminom Nikčević, je većinom glasova izabrao Reljićku i Rakojevića.

Godanu Reljić, se od 2010. godine nalazi na mjestu direktorice bolnice u Brezoviku, jedine specijalizovane ustanove u Crnoj Gori koja se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije, predložila su preduzeća “Montenegro Kramar” (Novak Kilibarda), “Milić plus” (Dragoljub Milić), “Comp comerc” (Ranko Jovović), “Roaming Montenegro” (Dalibor Milović), “Balbo Radulović” (Miško Radulović), “Radulović orto” (Goran Radulović) i dr Slobodan Tomić.

Rakojevića, koji je vodio klubove iz Crne Gore (“Sutjeska”, “Rudar”, “Zeta”, “Lovćen”, “Budućnost”, “Mladost”), Srbije (“Hajduk Kula”, “Vrbas”, “Čukarički”, “Budućnost Banatski Dvor”, “Banat”) i BiH (“Borac Banja Luka”), bio selektor mlade reprezentacije Jugoslavije, dobitnik je nagrade za najboljeg trenera u Crnoj Gori za 2016. i 2018. godinu, za Nagradu oslobođenja predložio je klub u kome je počeo trenersku karijeru i sa kojim je osvojio dvije titule prvaka Crne Gore i jedan pehar Kupa – “Sutjeska”.

Uručene nagrade najboljim studentima

Dan Opštine Nikšić je prilika da nagrade dobiju i najbolji studenti.

Tako je bilo i ovoga puta, a nagrade im je, na svečanoj sjednici uručio predsjednik Opštine, Veselin Grbović.

Nagrade su dobili Bojana Zindović, Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore, studijski program hemijska tehnologija (srednja ocjena 9.83), Nevena Mušikić, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, studijski program - biomedicinsko inženjerstvo (9.98), Petar Knežević, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, studijski program – mehatronika (9.98), Danilo Šljukić, Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, studijski program – menadžment (9.92), Vasilije Bojović, Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore, studijski program – građevinarstvo (9.75) i Jelena Lalić, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, studijski program – računarstvo (9.70).

"Vjerujem da je svakome od nas čast dobiti nagradu svoga grada, pogotovo na datum koji predstavlja prekretenicu u njegovoj istoriji. Ovo priznanje je nagrada rezultata, truda, marljivog rada i dokaz da se znanje uvijek isplati. Drago nam je što smo baš mi izabrani i trudićemo se da u budućnosti doprinosimo razvoju kvaliteta grada. Gdje god bili, Nikšić će uvijek biti naš dom" kazala je u ime nagrađenih studenata Bojana Zindović.

Bonus video: