Žure da pošalju Nikolića u penziju

Na čelu Medicinskog mogli bi biti Ranko Lazović ili Miodrag Radunović, koji je bliži mjestu kao dugogodišnji zvaničnik DPS-a
243 pregleda 13 komentar(a)
Goran Nikolić, Foto: Luka Zeković
Goran Nikolić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.03.2018. 14:58h

Iako mandat dekanu Medicinskog fakulteta Goranu Nikoliću ističe tek u avgustu 2019., već se pominju njegovi nasljednici, i to redovni profesor i bivši direktor Kliničkog centra Ranko Lazović i bivši ministar zdravlja i redovni profesor te ustanove Miodrag Radunović.

Konkurs za dekana, prema Statutu Univerziteta Crne Gore, raspisuje se najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata aktuelnom rukovodiocu fakulteta.

Dekanskoj fotelji je, prema nezvaničnim izvorima "Vijesti" bliži Radunović, s obzirom na to da je visoki funkcioner i poslanik vladajuće partije. Lazovića želi struka - većina profesora MF, ali i ljekara Kliničkog centra.

" Nikolić ima više od godinu ovog mandata. Tačno je da krajem ove godine navršava 67 godina života, što ga kvalifikuje, shodno propisima, za penziju. Međutim, zakon omogućava nastavnom kadru da dovrše započetu školsku, odnosno studijsku godinu, što znači da bi izbori za dekana mogli biti raspisani početkom 2019.", kaže izvor "Vijesti" iz Rektorata UCG.

S obzirom na to da se već govori o kandidatima, konkurs za dekana MF mogao bi biti raspisan kroz nekoliko mjeseci.

Tokom sukoba bivše rektorke Radmile Vojvodić i Vlade, Nikolić je bio na njenoj strani.

Radunović je ljetos izabran u zvanje redovnog profesora. Navodno je odavno zainteresovan za poziciju dekana MF.

Radunović je trenutno poslanik, ali i savjetnik premijera Duška Markovića, profesor MF i član Etičkog komiteta Kliničkog centra Crne Gore.

Njegovo ime dovođeno je ljetos u vezu sa mjestom rektora UCG, nakon što je smijenjena Radmila Vojvodić, a on je tada negirao da je zainteresovan za tu poziciju.

"Doktor Lazović do sada nije govorio o mogućoj kandidaturi. Njega bi na čelu fakulteta rado vidjeli kolege profesori, ali i kolege iz Kliničkog centra", kaže naš izvor.

Lazović je, tokom prošlogodišnje krize na UCG u vezi s sjedištem Visoke medicinske škole u Beranama, zastupao stav da nastavna baza te ustanove treba da bude u Podgorici. On je tada saopštavao da, prema svim pravilima struke, samo Klinički centar može da pruži adekvatnu praksu studentima VMŠ.

Time je stao na stranu bivše rektorke. Nakon njene smjene, ali i usvojenog predloga da studenti VMŠ imaju praksu tek petnaestak dana po semestru u Podgorici, Lazović je podnio ostavku u Senatu UCG.

Dekana fakulteta bira i razrješava Upravni odbor UCG, a na predlog Nastvano-naučnog vijeća.

Bonus video: