Za četiri godine broj automobila u Podgorici povećan za petinu

Plevnik smatra da Podgorica sa svojim reljefom i klimom ima potencijala za dobru infrastukturu za bicikliste i pješake
1250 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

U Podgorici je u poslednje četiri godine broj automobila povećan za više od 20 odsto, a udio taksija u dnevnoj mobilnost iznad je svih prosjeka u Evropi, saopšteno je na tribini o održivoj urbanoj mobilnosti za poslanike i odbornike.

Tribinu je organizovala Škola političkih studija (ŠPS) u okviru Evropske nedjelje mobilnosti i regionalnog projekta koji sprovodi GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu - Energetska efikasnost, a finansira njemačka Vlada.

Ekspert GIZ-a Aljaž Plevnik rekao je da se završava analiza stanja u Podgorici i da će osnovu rezultata razgovarati u kom pravcu će ići strategija i koje mjere treba preduzeti.

"Najšokantniji je udio taksija u dnevnoj mobilnosti građana Podgorice koji je iznad svih prosjeka u Evropi, oko 13 odsto. Drugo je vrlo nizak udio javnog gradskog prevoza i da skoro nema biciklista u gradu”, istakao je Plevnik.

On je kazao da te stvari pokazuju da je grad fokusiran na lične automobile, odnosno da građani previše upotrebljavaju vozila za svakodnevnu mobilnost.

“Koraci su alternative ličnim automobilima. Treba poboljšati javni gradski prevoz, dati dobru infrastrukturu biciklistima i pješacima. To su stvari koje su u drugim gradovima u Evropi dokazale da mogu preokrenuti trend i napraviti mobilnost i život učiniti kvalitetnijim”, rekao je Plevnik.

On smatra da Podgorica sa svojim reljefom i klimom ima potencijala za dobru infrastukturu za bicikliste i pješake.

“Veliki problem je nepropisno parkiranje. Vidimo da fali infrastruktura za pješake i bickliste, i uz javni gradski prevoz na tome treba raditi”, naveo je Plevnik.

On je rekao da radi i u drugim gradovima u regionu, ali da je Podgorica što se tiče političke podrške, fokusa i entuzijazma najnapredniji grad u smislu izrade strategije.

“Očekujem da će se te promjene u Podgorici dogoditi vrlo brzo i efikasno, ako se ta klima i politička podrška održi”, kazao je Plevnik.

On je objasnio da je na Konferenciji ukazao na pomjene u gradovima u kojima su uspjeli i gradovima slične veličine kao Podgorica.

Ekspert GIZ-a Radoje Vujadinović rekao je da su urađene ankete na svim nivoima i objasnio da je izvršeno brojanje saobraćaja 12. juna u tri sata ujutro i tri popodne na pet mostova na Morači.

Vujadinović je rekao da je od 2000. do prošle godine, prema podacima Monstata, broj stanovnika Podgorica porastao sa 160 hiljada na 200 hiljada.

“Za 18 godina broj stanovnika porastao za četvrtinu. Broj registrovanih vozila je od 2014. do prošle godine porastao za oko 20 odsto, odnosno 17 hiljada ukupno registrovanih vozila”, naveo je Vujadinović.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je što će taj trenda biti nastavljen i narednih godina i da će 2025. godine biti parametri biti na nivo država EU.

Vujadinović je ukazao na parametar stope motorizacije, odnosno broj putničkih automobila na hiljadu stanovnika.

“On je za prošlu godinu bio 370, dok je u državama EU oko 510. Logično je da 2025. godine i Podgorica ima isti stepen motorizacije. To znači da ćemo na istoj ili približno istoj infrastrukturi imati 30 ili 40 odsto više automobile, što će dodatno zakomplikovati situaciju u saobraćaju”, upozorio je Vujadinović.

On je rekao da je anketa pokazala da je većina građana Glavnog grada nezadovoljna stanjem u saobraćaju.

“Najznačajnije je nepoštovanje saobraćajnih propisa, odnosno nedostak saobraćajne kulture, sledeće je gradski prevoz koji nije adekvatno riješen, zatim prekomjerna upotreba automobila i nedostatak parking prostora”, naveo je Vujadinović.

Aleksandar Damjanović poslanik u Skupštini Crne Gore, koji je učestvovao na tribini, kazao je da je važno planirati život u gradu koji raste kakav je Podgorica u kojoj ima skoro 250 hiljada stanovnika.

On je ocijenio da nije lako riješti jaz između širenja grada i mirnog kvaliteta života koji je primjeren 20 vijeku.

“Nijesam siguran da je to Podgorica postigla. Prije 30 godine bio je bolji kvalitet život i što se tiče planiranja urbanog saobraćaja mogućnosti javnog prevoza, parkova i mjesta za šetnju. Danas je toga manje”, kazao je Damjanović.

On je upozorio da se prave zgrade tamo gdje ne bi trebalo, ali da je logika da se tamo gradi jer je zarada najveća.

Damjanović je poručio da je spreman da radi u zajedničkom interesu da Podgorica bude mjesto za življenje.

“I da Podgorica bude ono što je nekada bila - lijep urbanistički sređen grad. Ona ima potencijal da bude takva. Ravna je i pogodna za biciklizam i druge alternative prevoza”, poručio je Damjanović.

Regionalna projekt menadžerka u GIZ-ovom Otvorenom regionalnom fondu za Jugoistocnu Evropu-Energetska efikasnost, Jasna Sekulović podsjetila je da oni već nekoliko godina rade u partnerstvu sa Školom političkih studija kada su u pitanju parlametarci, parlamentarno osoblje država Zapadnog Balkana.

Ona je kazala da je ta ciljna grupa bitna jer žele da im obezbijede potreban nivo informisanosti kad su u pitanju energetska eafikasnost, klimatske promjene ili održiva urbana mobilnost.

“Kako bi u nekom momentu, kada slična legislativa dođe kod njih, na glasanje mogli da donesu pravu odluku”, navela je Sekulović.

Ona je rekla da su danas osim poslanika pozvani i odbornici lokalnog parlamentra jer je u toku izrada plana održive urbane mobilnost za Podgoricu.

“Nadamo se da će ovaj Plan do kraja godine biti finalizovan i doći na glassnje u lokalni parlament”, kazala je ona.

Bonus video: