Ministarstvo prosvjete: U četiri opštine 400 novih mjesta u vrtićima

“Nikšićka predškolska ustanova “Dragan Kovačević” je u Mjesnoj zajednici Vir otvorila dvadesetu vaspitnu jedinicu “Izvor“
583 pregleda 0 komentar(a)
Vrtić u Nikšiću, Foto: Ministarstvo prosvjete
Vrtić u Nikšiću, Foto: Ministarstvo prosvjete

Otvaranjem predškloskih jedinica u Nikšiću, Baru i Kotoru i proširenjem jedne u Podgorici, postojeći kapaciteti biće povećani za oko 400 mjesta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog vladinog resora su kazali da se time nastavlja politika rasterećenja kapaciteta predškolskih ustanova i kreiranja optimalnih uslova za ravoj djece.

“Nikšićka predškolska ustanova “Dragan Kovačević” je u Mjesnoj zajednici Vir otvorila dvadesetu vaspitnu jedinicu “Izvor“.

U tom vrtiću borave djeca uzrasta od dvije do šest godina”, kaže se u saopštenju.

Direktorica te ustanove Radmila Backović kazala je da je vrtić opremljen po standardima, a u sastavu ima i uređen i bezbjedan dvorišni prostor.

Kako je istakla, upisano je 110 djece, dok je vrijednost investicije bila skoro 30 hiljada eura.

"Bitno je napomenuti da je u narednoj godini planirana i adaptacija objekta "Društveni standard Željezare" (Budo Tomović) od oko 700 metara kvadratnih u cilju rada sa djecom RE zajednice, kao i da je u predškolsku ustanovu upisano ukupno 2,1 hiljade djece", rekla je Backović.

Direktorica predškolske ustanove u Kotoru Vjera Rašković Perojević kazala je da su adaptirali prostor u JU Resursni centar za sluh i govor "dr Peruta Ivanović", u koji je uloženo oko 4,5 hiljada eura.

"Preko 30 predškolaca boravi u ovim prostorijama. Napominjemo da ima još roditelja zainteresovanih za upis, što pokazuje da je kampanja Ministarstva "Zablistaću u vrtiću" bila uspješna", istakla je Rašković Perojević.

Direktorica predškolske ustanove u Baru Gordana Mijović rekla je da zakupljen novi prostor, koji je adaptiran za smještaj djece jasličnog uzrasta.

"U objektu će boraviti oko 80 djece uzrasta od jedne do dvije ipo godine, odnosno mlađe i srednje jaslice, a potpuno opremanje objekta očekuje se do kraja naredne sedmice", navela je Mijović.

Ulaganja, kako je kazala iznose oko 30 hiljada eura, a Ministarstvo će za ove namjene opredijeliti 15 hiljada eura.

"Prostor je površine 243 metra kvadratna i to je dvanaesta vaspitna jedinica u sastavu barske predškolske ustanove "Vukosava Ivanović Mašanović". Zvaće se "Bubamara", zaključila je Mijović.

Podgorička predškolska ustanova "Đina Vrbica" radi na daljem proširenju svojih kapaciteta, a narednih nedjelja planira se početak radova na proširenju jednog postojećeg prostora, koji će biti adaptiran i prilagođen potrebama vrtića.

Direktor te ustanove Vuk Stanišić je kazao da će tom adaptacijom dobiti prostor za oko 200 djece u sedam učionica, a u dvije od tih prostorija bi trebalo da budu smještena djeca jaslenog uzrasta.

“U prethodne dvije ipo godine otvoreno je oko 1,7 hiljada novih mjesta za djecu u vrtićima, kako kroz izgradnju novih objekata, tako i kroz adaptaciju već postojećih koji se ustupaju predškolskim ustanovama na privremeno ili trajno korišćenje, ili iznajmljuju”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: