Marković: Državi potreban NVO sektor imun na dnevnu politiku; NVO: Za vlast prihvatljivi samo oni koji ćute

U civilnom sektoru konstatuju kako je aktuelna vlada progresivno gušila slobode što je dovelo do nazadovanja na polju vladavine prava
2904 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2019. 19:28h

Premijer Duško Marković još jednom je poručio nevladinom sektoru u Crnoj Gori da je zemlji potrebno civilno društvo koje će raditi u interesu svih građana i biti imuno na dnevnu politiku i vođenje poltičkih kampanja.

Iz nevladinih organizacija mu odgovaraju da su za vlast DPS-a prihvatljivi samo oni koje ništa ne pitaju i ništa ne kritikuju, te da se situacija u oblasti slobode izražavanja vratila na period od prije deceniju.

U civilnom sektoru konstatuju kako je aktuelna vlada progresivno gušila slobode što je dovelo do nazadovanja na polju vladavine prava.

"Neka pitanja poput slobode izražavanja, nezakonitog isključivanja predstavnika civilnog društva iz nekih tijela, medijsko obračunavanje sa neistomišljenicima, su se neočekivano vratili na našu javnu scenu i vratili sve nas više od deceniju unazad, u neka stara loša vremena", kazala je izvršna direktorica CRNVO Ana Novaković..

Iz vlade, kao i uvijek do sada, na ovakve konstatacije, uzvraćaju optužbom da se NVO bave politikom.

"Crnoj Gori nije potreban izolovan nevladin sektor, već onaj koji je spreman da radi u interesu svih građana, samim tim, NVO sektor imun na dnevnu politiku i vođenje političkih kampanja na bilo kojoj strani”, rekao je Marković.

Premijera su iz Medija centra zamolili da konkretizuje ko se u civilnom sektoru bavi politikom? Odgovor nisu dobili

"Da li možda mislite na Udruženje penzionera ili na Savez boraca, koji recimo učestvuju u predsjedničkoj kampanji vašeg kandidata gospdina Đuaknovića, koji su ga vrlo javno podržali", rekao je Gorana Đurović iz Media Centra.

"Kada pogriješim ja to priznam, ali vjerujte mi da u civilnom sektoru ima grešaka i da ima poropusta, pa možda ima i političkog svrstavanja. Možda to nama smeta, možda mi to percipiramo drugačije, možda je to realno, ali kada govorimo o javnim poltikama, ta poltička kopča ne smije biti opredjeljujuća prema onom što vlast radi", rekao je Marković

Konkretni su u Institutu Alternativa.

"One nevladine organizacije, oni građani i oni predstavnici civilnog društva, koji ništa ne govore u javnosti, koji ne kritikuju vlast, koji ne postavljaju teška i opasna pitanja, oni nemaju nikakav problem, oni su za vas, ono kako bi vi voljelji da izgleda civilno drupštvo", rekao je Stevo Muk iz Instituta alternativa.

Ocjenu saradnje civilnog društva i vlade, iznijelu su i civilni aktivisti u nekim državama EU

A zvaničnici EU kažu da od njih u Crnoj Gori previše očekuju i vlada i opozicija i civilni sektor.

"Neki vjeruju da smo mi opozicija u ovoj zemlji. Ne. Mi to nismo. Naš partner je vlada. Naš partner je opozicija i naš partner je civilni sektor. Svi", rekao je šef delegacije EK u Podgorici Aivo Orav.

Bonus video: