Gigabajti sada rastu na drvetu

Telekom je sadnice obezbijedio kroz novu verziju aplikacije MOJE DRVO, koja povezuje potrebe građana i grada u oblasti zaštite životne sredine sa tehnologijom koja omogućava jednostavno učešće građana u društveno odgovornim aktivnostima
3930 pregleda 0 komentar(a)
Akcija ozelenjavanja, Foto: Crnogorski Telekom
Akcija ozelenjavanja, Foto: Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom je u saradnji sa Glavnim gradom, Zelenilo d.o.o. Podgorica i kompanijom Amplitudo organizovao akciju ozelenjavanja tokom koje je zasađeno 20 stabala košćele u podgoričkom Bloku 9. Povod za akciju je, kako su kazali iz Telekoma, dvostruk – 28 godina od usvajanja Deklaracije kojom je Crna Gora proglašena ekološkom državom, i predstavljanje nove verzije aplikacije MOJE DRVO.

Telekom je sadnice obezbijedio kroz novu verziju aplikacije MOJE DRVO, koja povezuje potrebe građana i grada u oblasti zaštite životne sredine sa tehnologijom koja omogućava jednostavno učešće građana u društveno odgovornim aktivnostima.

"Tehnologija nam je otvorila svijet novih mogućnosti, ali je ostalo pitanje koliko ih koristimo. U Telekomu vjerujemo da možemo više i bolje, i upravo s mogućnostima današnjice želimo da povežemo naše korisnike, a da to uradimo na najednostavniji način. Nova verzija aplikacije MOJE DRVO koju smo razvili sa Amplitudom omogućava našim korisnicima da se kroz dva klika uključe u ozelenjavanje Podgorice, da animiraju prijatelje i komšije i da manjim, zajedničkim donacijama prikupljaju novac za stabla, a da potom zajedno učestvuju u njihovoj sadnji", rekao je Dušan Banović, direktor Sektora za rezidencijalne korisnike Crnogorskog Telekoma.

Stvaranje novih zelenih površina u Podgorici, posebno u novoizgrađenim naseljima, od velikog je značaja za društvenu zajednicu i građane, posebno imajući u vidu da je Podgorica uvijek slovila za jedan od "najzelenijih" gradova u bivšoj državi.

"Podsjetiću vas da je projekat Moje drvo nešto što su kompanija Amplitudo, Glavni grad i gradsko preduzeće Zelenilo pokrenuli prošle godine, u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama i pojedincima. Telekom je priključujući se ovoj akciji pokazao da je društveno odgovorna kompanija, koja brine o životnoj sredini i pomaže gradu i građanima u obogaćivanju zelenog fonda. Aplikacija je, inače, podgorički proizvod koji je za kratko vrijeme upio da se proširi regionalno i ne samo to, nego i na inostrano tržište", kazala je zamjenica gradonačelnika, dr Slađana Vujačić, podsjećajući na novine koje donosi posljednja verzija aplikacije i pozivajući sve kompanije da slijede primjer Telekoma.

Iz Zelenila Glavnog grada poručuju da su zahvalni Telekomu na dobroj saradnji kako na ovom, tako i na ostalim projektima koji su od velike važnosti za Glavni grad i Zelenilo, a prvenstveno za građane Podgorice.

"Zelenilo Podgorica je odlučno u namjeri da očuva i poveća biljni fond u Glavnom gradu, a o tome najbolje svjedoči veliki broj novouređenih površina i rekonstrukcija postojećih javnih zelenih površina. Jedna od značajnijih stavki u ozelenjavanju Podgorice svakako jeste sadnja drveća, pa se možemo pohvaliti da smo ove godine, do sada, posadili više od 900 odraslih sadnica i nešto više od 200 sadnica za pošumljavanje, sa čime ćemo nastaviti i u narednom periodu. U prvom ciklusu sadnje putem aplikacije “Moje drvo” posađene su 93 sadnice na pet lokacija, a za drugi ciklus planirana je sadnja na osam lokacija sa znatno većim brojem sadnica, a Blok IX odnosno Ulica Jelene Ćetković od danas je bogatija za 20 sadnica košćele koje je donirao Crnogorski Telekom", kazala je Izvršna direktorica "Zelenila" Daca Popović.

Ona je iskoristila priliku da pozove sve društveno odgovorne kompanije i organizacije, kao i građane da se pridruže akciji sadnje putem aplikacije "Moje drvo", kako kroz doniranje biljnog materijala tako i kroz samu sadnju.

U Amplitudu izražavaju zadovoljstvo što projekat MOJE DRVO nastavlja misiju poboljšanja životne sredine i povećanja zelenog fonda u glanvom gradu.

"Kroz saradnju sa Crnogorskim Telekomom omogućili smo prvu platformu za tzv. ”crowd-funding” za drveće, tj. omogućavanje velikom broju ljudi da doniraju manje količine novca za nove sadnice. U narednih par dana ćemo uključiti i ostale crnogorske gradove: Budva, Cetinje, Ulcinj, Herceg Novi, Bar, Tivat, Kotor, i omogućiti i njihovim stanovnicima da na ovaj način doniraju i posade svoje drvo. Posebno smo ponosni na činjenicu da će aplikacija, koja je započela svoj put iz Podgorice i koja je proizvod domaće pameti, uskoro postati internacionalna i biti dostupna stanovnicima Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije ali i Jermenije, Gruzije kao i brojnih zemalja Evropske Unije, i Sjedinjenih Američkih Država", rekao je izvršni direktor kompanije Amplitudo, Nenad Novović.