Nastavljena obnova fonda Velikog gradskog parka u Tivtu

Na ovaj način Opština Tivat se priključila akciji obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori
562 pregleda 1 komentar(a)
Sa akcije u parku u Tivtu, Foto: Opština Tivat
Sa akcije u parku u Tivtu, Foto: Opština Tivat

Radovi na revitalizaciji dendroflore Velikog gradskog parka u Tivtu, u cilju unapređenja opšteg stanja ovog zaštićenog prirodnog dobra, nastavljeni su danas.

Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat u saradnji sa Komunalnim preduzećem tako je posadio oko 40 sadnica ukrasnog drveća i žbunja, i to vrsta koje su već zastupljene u parku.

Akciji su se pridružili učenici SMŠ "Mladost" iz Tivta, koji su tokom ove sadnje imali čas u prirodi iz izbornog predmeta "Ekologija i zaštita životne sredine".

Zasađeno je sedam većih sadnica bora, koji su nabavljeni tokom planiranja radova na zamjenskoj sadnji sedam velikih borova koji su prethodno posječeni i uklonjeni zbog svojih loših vitalnih i estetskih karakteristika.

Ostale zasađene sadnice nabavljene su kroz različite donacije i nabavke od strane Opštine Tivat.

Sadnja je, kako je saopšteno iz Opštine, bila usmjerena na obnovu predjela u parku na kojima je prorijeđen sklop krošnji postojećih stabala, kao i na degradirani prostor parka između pomoćnog stadiona FK "Arsenal" i Šetališta kapetana Marka Krstovića.

Tako su kod ulaza u park u blizini škole zasađene sadnice bora, jer na tom prostoru dominiraju četinarske vrste – pinjol, alepski i primorski bor, dok su uz primjerke borova u blizini pomoćnog stadiona FK „Arsenal“ zasađeni i primjerci kamforovca, česmine i platana.

Na ovaj način Opština Tivat se priključila akciji obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, organizovane od strane Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i Zajednice opština Crne Gore.

Bonus video: