RAZGOVARAO SA ORGANIZATORIMA MONTENEGRO PRAJDA

Marković : Crna Gora da potvrdi da je društvo jednakih i zadovoljnih ljudi

"Crna Gora se okrenula evropskim i evroatlantskim vrijednostima i Vlada predano i mudro radi na ostvarivanju tog cilja", kazao je Marković
657 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Kalezić i Duško Marković, Foto: Gov.me
Danijel Kalezić i Duško Marković, Foto: Gov.me

Vlada će nastaviti da podržava ostvarivanje prava pripadnika LGBT zajednice na kvalitetan i cjelishodan način, saopštio je premije Duško Marković na sastanku sa članovima Organizacionog odbora Montenegro Prajda 2019. koji se sjutra održava u Podgorici. 

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, izrazio očekivanje da će Montenegro Prajd proteći bez problema i da će potvrditi ono što Crna Gora želi, a to je da bude društvo jednakih i zadovoljnih ljudi.

"Iza nas je težak period otvaranja društva i prihvatanja savremenih vrijednosti. Crna Gora se okrenula evropskim i evroatlantskim vrijednostima i Vlada predano i mudro radi na ostvarivanju tog cilja", kazao je Marković.

On je dodao da će Vlada na sljedećoj sjednici uputiti Skupštini Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola kako bi bio razmatran na jesenjem zasijedanju. 

Predsjednik Queer Montenegro i član Organizacionog odbora Montenegro Prajda Danijel Kalezić, kako se navodi u saopštenju, pohvalio je Predlog zakona i istakao da je saradnja sa resornim Ministarstvom bila uspješna i na obostrano zadovoljstvo.

"Na sastanku je pozitivnim ocijenjena i usvojena Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019-2023. sa Akcionim planom za 2019. godinu, kao i otvaranje Drop-in centra za LGBT populaciju. U kontekstu razgovora o bezbjednosti pripadnika ove populacije, Kalezić je istako odličnu dugogodišnju saradnju sa policijom", zaključuje se u saopštenju Vlade.