Prodaja cvijeća na glavnom trgu

Nadležni iz Sekretarijata odlučili da ove godine promijene lokaciju kod Sahat kule
203 pregleda 4 komentar(a)
Osmi mart, Foto: Zoran Đurić
Osmi mart, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.03.2018. 06:46h

Prodaja cvijeća povodom 8. marta ove godine je organizovana na Trgu nezavisnosti, dok je prethodnih godina bila kod Sahat kule.

Nadležni iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj odlučili su da ove godine promijene lokaciju.

Iz Sekretarijata navode da su jedino odlukom, da cvjećari tezge postave na Trgu nezavisnosti, mogli da izađu u susret zahtjevima svih podnosilaca.

„Trg Bećir-bega Osmanagića je 2017. godine rekonstruisan i urađene su zelene površine, te radi očuvanja zelenih površina na datom trgu i nedovoljne površine gdje bi se smjestili svi štandovi, taj prostor nije bilo moguće koristiti za postavljanje tezgi za prodaju cvijeća“, saopšteno je iz Sekretarijata.

Odluka je kod dijela trgovaca naišla na odobravanje.

„Ja sam proteklih godina prodavala cvijeće kod Sahat kule, ali ove godine tamo nije organizovana prodaja. Ovdje je mnogo bolje, natkriveno je, tako da nam kiša ne smeta, a i biće kupaca, dobra je lokacija“, kazala je Caca Đinović.

Sa njom se slaže, koleginica Sanja, koja posebno ističe da se ove godine neće mučiti zbog nevremena. Prošle godine prodavci cvijeća su se žalili zbog loše prodaje, kojoj su doprinijele vremenske neprilike.

Ipak, nisu svi zadovoljni promjenama. Neki od trgovaca smatraju da prodaje neće biti toliko, jer su kupci navikli da trguju kod Sahat kule, ali i zato što ne mogu da zaustave automobile i na brzinu odaberu poklon.

Cijene cvijeća su na nivou prošlogodišnjih, a prodavci ističu da im je želja da ponude ponešto za svaki džep.

Najzastupljenije cvijeće na tezgama su i ove godine ruže koje se kreću od dva do pet eura, karanfili su povoljniji, te se mogu kupiti za euro.

Prodavci su posebnu pažnju posvetili cvjetnim aranžmanima koji se mogu kupiti od pet do 30 eura.

Za one koji žele poklon koji će duže trajati, na Trgu nezavisnosti mogu za par eura, naći i saksijsko cvijeće, ali i aranžmane od suvog cvijeća, te razne ukrasne predmete.

Izložba i performans

Izložba i performans „Gnjev kao tekst”, posvećeni ženskim pravima biće održana danas u galeriji Concept Art Space (preko puta Crnogosrkog narodnog pozorišta) od 11 do 18 časova.

“Gnjev može biti kreativan. Oslobodite svoje unutrašnje demone, dođite kod nas, da zajedno pocijepamo staru odjeću i da stvorimo novu formu od uništene materije. Pričaćemo čemu je praznik stvarno posvećen. Oni koji su zainteresovani saznaće što je ženska rodna socijalizacija. Oni koji nisu, mogu samo da pocijjepaju par majica. Donesite svoju staru odjeću. Od toga što pocijepamo ćemo zajedno tkati ćilime, a novac od prodaje tepiha će pripasti Sigurnoj ženskoj kući”, poručila je Ana Beloglazova-Radulović iz NVO "Alternativna edukacija" koja organizuje ovaj događaj.

Ona je istakla da su 8. mart sloboda, protesti, parole i stisnute pesnice, a ne cvijeće, restorani i slatkiši.

Bonus video: