U Beranama posađeno 410 mladih stabala

U ulicima Svetog Save, Slobode i mira, kao i spomen parku Jasikovac zasađeno je po 150 sadnica crnog bora i smrče, 50 sadnica tuje, 30 sadnica jasena, 20 javora i deset divlje jabuke
860 pregleda 1 komentar(a)
Sa akcije u Beranama, Foto: Tufik Softić
Sa akcije u Beranama, Foto: Tufik Softić

Sađenjem 410 mladih stabala različitih četinarskih i lišćarskih vrsta, na više lokacija u gradu i okolini, Berane se pridružilo akciji 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori.

U akciji sadnje pod nazivom “Nek’ gora zazeleni!”, koju su organizovali Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i Zajednica opština Crne Gore, učestvovali su Opština Berane, Komunalno preduzeće, Uprava za šume – Područna jedinica Berane, učenici Osnovne škole “Radomir Mitrović” i NVU “Sjeverna zemlja”.

"Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju stanovnicima Berana i ukažemo na značaj očuvanja prostora u kojem živimo i naše prelijepe prirode. Nadam se da to što je Crna Gora ekološka država neće ostati samo na papiru i vjerujem da će ova akcija pozitivno uticati na sve ljude i da ćemo dati primjer drugima kako se čuva i unapređuje ono što imamo”, naglasio sekretar za komunalno stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine, Miloš Kastratović.

Doprinos akciji dalo je Komunalno preduzeće Berane, a direktor Savo Vučetić je rekao da je ovo još jedna akcija u nizu u kojoj učestvuje ovo preduzeće.

Šefica odjeljenja za zaštitu životne sredine u Opštini Berane, Rita Barjaktarović, kazala je da je povod za obilježavanje ovog dana dala sama priroda.

"Ovakvim aktivnostima, u kojima imamo lijepu saradnju sa školama i mladima, možemo da pokažemo građanima da jedino zajedničkim partnerstvom javne uprave, škola i NVO sektora možemo uraditi nešto više, kako bi poboljšali stanje životne sredine, uljepšali naš grad, što smo danas i radili", istakla je Barjaktarović.

Zaposleni u Upravi za šume Crne Gore svakodnevno se bave poslovima pošumljavanja i pozelenjavanja prirodnih površina, pa su se sa zadovoljstvom priključili ovoj akciji.

"Za sađenje smo izabrali crni bor iz razloga što uspješno raste na ovim nadmorskim visinama i takođe smrču kao jednu veoma važnu vrstu koja je idealna za pošumljavanje površina poput ove na Jasikovcu", kazao je inženjer Živko Vukanić iz Uprave za šume – PJ Berane.

U ulicima Svetog Save, Slobode i mira, kao i spomen parku Jasikovac zasađeno je po 150 sadnica crnog bora i smrče, 50 sadnica tuje, 30 sadnica jasena, 20 javora i deset divlje jabuke.

Uprava za šume Crne Gore obezbijedila je po 150 sadnica crnog bora i smrče i po deset sadnica jasena i divlje jabuke.

DOO „Komunalno“ Berane obezbijedilo je po 20 sadnica javora i jasena, dok je NVU „Sjeverna zemlja” obezbijedila 50 sadnica tuje.

Bonus video: