Ulcinj: Otpremnine manje zanimljive kad se duguje

U Ulcinju slab odziv za sporazumni prestanak radnog odnosa. U pojedinim opštinskim preduzećima duguje se i do 19 plata, a nisu uplaćivani ni doprinosi
2201 pregleda 0 komentar(a)
Opština Ulcinj, Foto: Boris Pejović
Opština Ulcinj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.09.2019. 20:23h

Ukupno 34 zaposlena u Opštini Ulcinj i ustanovama čiji je ona osnivač, prijavilo se do sada za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnina shodno odluci Vlade iz jula ove godine.

Najviše prijavljenih za sporazumni prestanak radnog odnosa ima u Vodovodu, njih 11, slijedi Čistoća sa deset, Opština sa devet, Agencija za projektovanje i izgradnju Ulcinja sa tri i Preduzeće za uzgoj i zaštitu divljači sa jednim zaposlenim. U Centru za kulturu i Radio–televiziji Ulcinj nije bilo zainteresovanih.

“Otpremnine su male, a radnici se ustručavaju i zbog dugovanja Opštine na ime plata i doprinosa”, kazao je “Vijestima” direktor Centra za kulturu Musa Hodža.

Zaposleni u Centru u minusu su pet plata, dok im doprinosi nijesu uplaćeni za deset godina.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović uputila je u julu predlog javnog poziva svim organima i institucijama na centralnom i lokalnom nivou za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine zaposlenom. Poziv je, kako piše na sajtu Vlade, upućen u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, te zaključkom Vlade od 11. jula 2019. godine.

“Na javni poziv se mogu prijaviti zaposleni koji imaju najmanje šest godina radnog staža i koji do 30. avgusta 2019. godine podnesu starješini svog organa zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine. U skladu sa odlukom o otpremnini, zaposleni može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog”, piše u odluci Vlade.

Direktor Vodovoda Fuad Hadžibeti, kazao je da će zahtjeve za otpremnine proslijediti Vladi.

“Mi sada nemamo novca za otpremnine”, kazao je Hadžibeti.

U Preduzeću za uzgoj divljači radnicima se duguje 19 zarada, u Radio–televiziji 14, a slično je i u Agenciji za projektovanje i izgradnju.

U odluci Vlade stoji da zaposleni koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dvije godine, može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada. Takođe, visina bruto zarade određuje se kao prosječan iznos posljednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale prije isplate otpremnine. Rok za prijavu ističe 30. septembra.

Opština u blokadi, K1 do sada „skinuo“ 1,3 miliona eura

Poziv Vlade došao je u nezgodnom trenutku za Opštinu Ulcinj, koja je zbog duga od šest miliona, u blokadi skoro dva mjeseca.

“Nadam se da će Vlada naći načina da pomogne oko deblokade računa”, kazao je “Vijestima” predsjednik Opštine Ljoro Nrekić. Dodao je da je do sada sa žiro računa skinuto blizu 1,3 miliona eura.

Račun je blokiran zbog isplate šest miliona eura firmi “Rekreaturs”, koja je u sastavu “Atlas grupe” Duška Kneževića. Budvani su pravosnažno dobili višedecenijski spor, iako iz Opštine tvrde da oni nijesu krivi za rušenje naselja K1 na Velikoj plaži, koje je bilo namijenjeno za odmor radnika sa Kosova. Naselje je srušeno osamdesetih godina prošlog vijeka, a bivši poslanik Muhamet Nika “Vijestima” je svojevremeno dostavio dokumentaciju iz osamdesetih godina prošlog vijeka, koja je nosila oznaku „strogo povjerljivo“, iz koje se može vidjeti da se o problemu sa naseljem K1 raspravljalo čak i na predsjedništvu SFRJ. Nika je uporno tvrdio da je naselje srušeno po nalogu Centralnog komiteta Saveza komunista „iz isključivo političkih motiva, straha od promjene nacionalne strukture i ilegalnog rada iredente sa Kosova“.

Bonus video: