Afera "CryoSave": I 2.000 roditelja iz Crne Gore ne mogu do matičnih ćelija djece

Predstavništvo “Krio sejv” (“Cryo-Save”) banke za čuvanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce u Crnoj Gori, preko kojeg je sačuvano više od 2.000 uzoraka matičnih ćelija, ugašeno je tokom 2016. godine
11610 pregleda 6 komentar(a)
Advokati roditeljima savjetuju strpljenje do završetka testiranja u Poljskoj: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advokati roditeljima savjetuju strpljenje do završetka testiranja u Poljskoj: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2019. 08:30h

Ukoliko bi im hitno bilo potrebno za liječenje, preko 2.000 roditelja iz Crne Gore u ovom trenutku ne bi moglo da dođe do matičnih ćelija svoje djece, jer je kompanija “Krio sejv” izgubila dozvolu za rad.

Sjedište kompanije je Švajcarskoj, a do 2017. su imali podružnicu i u Crnoj Gori.

Švajcarska Agencija za ljekove i medicinska sredstva “Swissmedic” saopštila je da je “Krio sejv”, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije.

U saopštenju švajcarske Agencije piše da je tokom septembra izvršen pretres na brojnim lokacijama i da su pokrenute krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

Kako je objavila “Nova ekonomija”, protiv kompanije “Krio sejv” i njenog menadžmenta pokrenut je postupak jer postoji sumnja da su počinili krivično djelo prekršivši švajcarski Zakon o transplantaciji, u dijelu koji se odnosi na izvještavanje i saradnju, a na osnovu prijave i dokumentacije koju je podnio beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković.

Predstavništvo “Krio sejv” (“Cryo-Save”) banke za čuvanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce u Crnoj Gori, preko kojeg je sačuvano više od 2.000 uzoraka matičnih ćelija, ugašeno je tokom 2016. godine.

Firma “Monte-sel”, na koju je registrovano predstavništvo kompanije “Krio sejv”, likvidirana je godinu kasnije.

Iz kompanije “Krio sejv” tada su saopštili da je podružnica kompanije ugašena iz ekonomskih razloga, kao i da su matične ćelije na sigurnom - u Švajcarskoj.

Advokat Petaković “Vijestima” je prekjuče kazao da je dio uzoraka, odnosno matičnih ćelija iz Švajcarske prebačen u Poljsku i da je u toku laboratorijsko ispitivanje.

“Roditeljima poručujem da budu strpljivi, jer je u toku laboratorijsko testiranje ćelija u Poljskoj. Veliki broj uzoraka je transportovan o njihovom trošku. Kada se laboratorijsko testiranje završi, oni će kontaktirati roditelje radi zaključivanja novih ugovora”, kazao je Petaković.

Rekao je i da roditelji, do okončanja ovog postupka, neće moći da dobiju matične ćelije ukoliko su im potrebne.

Pojasnio je da je kompanija “Krio sejv” u Srbiji u blokadi, te da su njihove povezane firme zatvorene, kao i da očekuje da će uskoro prestati sa funkcionisanjem u toj zemlji.

Preko predstavništva kompanije “Krio sejv” u Crnoj Gori do 2017. godine sačuvano je oko 2.000 uzoraka matičnih ćelija, a roditelji su mogli da uzmu jedan od dva paketa čija cijena je bila oko 2.000 eura.

Pojedini roditelji “Vijestima” su kazali da ih je kompanija “Krio sejv” prije nekoliko dana obavijestila da su zaključili ugovor sa podizvođačem, čija se evropska laboratorija nalazi u Varšavi, o dugoročnim uslugama skladištenja matičnih ćelija. U obavještenju roditeljima piše da su matične ćelije u potpunosti obrađene u njihovim laboratorijama u Belgiji ili Ženevi, u skladu sa najstrožim propisima i standardima visokog kvaliteta. Iz kompanije “Krio sejv” su kazali da skladištenje matičnih ćelija ostaje pod njihovom kontrolom i supervizijom i da će uložiti sve kako bi bile na sigurnom.

Kompanija “Krio sejv” osnovana je prije 19 godina u Belgiji i preko nje je sačuvano preko 330.000 uzoraka matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce iz oko osamdeset zemalja.

Sklopili sporazum sa kompanijom “Mirisoph Capital”

Iz “Krio sejva” su u mejlu poslatom roditeljima saopštili i da su krajem avgusta zaključili sporazum sa kompanijom “Mirisoph Capital”, koji se odnosi na očuvanje matičnih ćelija. “‘Mirisoph’ postaje ekskluzivni globalni vlasnik licence marke ‘Krio sejv’...

Sve matične ćelije prebačene su na ‘Mirisoph’, uglednu i iskusnu kompaniju”, navodi se, između ostalog, u mejlu koji je firma “Krio sejv” poslala roditeljima.

Bonus video: