TRADICIONALNA VOŽNJA BICIKLIMA

Kritična masa u čast Dana bez automobila

Vožnja ulicama glavnog grada biće posvećena Svjetskom danu bez automobila, kojim se tradicionalno završava kampanja Evropska nedjelja mobilnosti.
1022 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih okupljanja, Foto: Luka Zeković
Sa jednog od prethodnih okupljanja, Foto: Luka Zeković

Pedeset osma po redu grupna biciklistička vožnja u Podgorici, poznatija kao "kritična masa" (Critical Mass) održaće se u nedjelju, 22. septembra, sa početkom u 12 časova.

Kako su saopštili organizatori iz Biciklo.me, vožnja ulicama glavnog grada biće posvećena Svjetskom danu bez automobila (22. septembar), kojim se tradicionalno završava kampanja Evropska nedjelja mobilnosti.

"Vožnja će kao i sve do sada započeti sa Trga nezavisnosti, u 12 časova. Biciklistička kolona kretaće se ulicama Slobode, Bratstva i jedinstva, 4. jula, Kralja Nikole, a zatim i bulevarom Crnogorskih serdara, preko Junion bridža, ulicom Ivana Milutinovića, mostom Blaža Jovanovića, a potom i kroz najuži centar grada nazad do Trga", navode organizatori.

Dan bez automobila obilježava se u brojnim gradovima širom planete, a njime se skreće pažnja na prekomjernu upotrebu ličnih automobila u gradovima i promovišu održivi vidovi transporta poput pješačenja, biciklizma i javnog prevoza.

U mnogim gradovima na taj dan se brojne ulice zatvaraju za saobraćaj, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha uzrokovano izduvnim gasovima iz motornih vozila, a ulice se, umjesto automobilima, ustupaju ljudima.