Ljubitelj cementa tako štiti prirodu

Milka Tadić Mijović ocijenila da je odgovor ministra Pavla Radulovića novinarki slika sistema i “obijest moći”
10576 pregleda 21 komentar(a)
Pavle Radulović
Pavle Radulović
Ažurirano: 22.09.2019. 14:00h

Ministar održivog razvoja Pavle Radulović ponio se neprimjereno prema novinarki, ali i temi zaštite životne sredine, a njegovo ponašanje samo je slika sistema u kojem u pravosuđu dominiraju reketaši, a održivim razvojem - ljubitelji cementa, ocijenila je predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN) Milka Tadić Mijović. Ona je to rekla komentarišući odgovore Radulovića na pitanja novinarke TV Vijesti u park šumi u Tološima, u Podgorici, gdje je u petak povodom 28. godišnjice usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi organizovana sadnja drveća.

Radulović je bio jedan od učesnika sadnje, odakle je poručio da u Podgorici ima dovoljno zelenih površina, a novinarki da ode u šumu da živi ako se bolje osjeća u zelenilu...

Tadić Mijović je “Vijestima” kazala da je ponašanje Radulovića “obijest moći”.

“Mali ljudi su u ovoj korumpiranoj državi zaposjeli pozicije i sada samo demonstriraju odnos prema javnosti, koji je poražavajući. Cinizam kojim se ministar Radulović odnosi i prema novinarki i prema tako važnoj temi kao što je zaštita prirode, najblaže rečeno je neprimjeren. Ali to je dodatno slika ovog sistema kojim posljednjih dana dominiraju druge dvije - u pravosuđu reketaši, a u održivom razvoju ljubitelji cementa. Znamo kuda to vodi, pravo u ambis”.

Novinar Dragoljub Duško Vuković kaže da nije problem da se ministar našali, ali jeste kada ne odgovara na pitanja koja se tiču njegovog resora.

“Ministar, naravno, ima prvo da se šali, bude ironičan, sarkastičan... I to nije problem. Problem je u tome kada ministar koji je na čelu resora za održivi razvoj ne zna da odgovori na pitanja novinara koja se na indirektan način tiču tematike njegovog resora, pa zbog svoga neznanja poteže za neumjesnom ironijom. Ta njegova ironija je mene navela na dosjetku da je ovaj ministar, nesklon gradskom zelenilu, zreo za ‘betonjerku’”.

Na pitanje novinarke TV “Vijesti”, Radulović je odgovorio da, kada je riječ o zelenim površinama koje su u glavnom gradu formirane u posljednjih 20 godina, uživa “u jednom djelu Siti kvarta, koji ima jednu malu zelenu površinu”.

“Nije velika, ali je ima. Između dva restorana, aj da ih ne reklamiramo”, rekao je on, dodajući i da ne može da se sjeti još neke, ali da ih za njega “ima sasvim dovoljno”.

Na pitanje da li se bolje osjeća kad ozelenjava, kao što je to činio u petak, ili kad kao ministar donosi odluke o betoniranju, Radulović je novinarki rekao da pokušava da banalizuje životna pitanja.

“Ukoliko se bolje osjećate u zelenilu, ja vam predlažem da odete u šumu da živite” >>>

Nije problem šala, ni kad neko ne poznaje vrijednost prostora i zelenila, problem je što smo dozvolili da jedan takav čovjek bude ministar životne sredine, ocijenio je za “Vijesti” biolog Vuk Iković iz organizacije KOD.

Iz te organizacije, koja je prošle godine inicirala ozelenjavanje Podgorice i pokrenula akciju “100 hiljada stabala”, poručili su da u “zelenim gradovima” ima najmanje srčanih i plućnih bolesnika.

“U takvim gradovima stanovi su na većoj cijeni zbog zelene komponente, a građani manje koriste zdrastvene usluge, jer zelenilo smanjuje stres i depresiju. Zelenilo podstiče fizičke aktivnosti, jer ćemo prije vježbati u Tološkoj šumi ili na Gorici, nego u betoniranom Siti kvartu. Gradovi sa izgrađenom zelenom infrastrukturom nemaju problema sa poplavama i olujnim vjetrovima. Ako grad ima 300 stabala po svakom stanovniku, onda je to otporan grad, jer je toliko stabala dovoljno da se anulira negativan uticaj jednog čovjek na prirodu. Ukoliko ne poznajemo ove činjenice, onda ćemo nastaviti sa betonizacijom gradova. Zato danas naš prostor trpi sve veći pritisak, pa se u našim gradskim parkovima grade betonske kocke i pri tome ostajemo bez prostora kroz koji treba da prolaze biciklisitičke, atletske i druge staze”, saopštili su iz KOD-a.

Siti kvart u čijim zelenim površinama, kako kaže, uživa ministar održivog razvoja, novije je stambeno naselje u Podgorici, u kojem skoro da nema zelenih površina.

Dragović: Zelenilo se tretira kao građevinsko zemljište

Radulovićeva izjava je cinična i uvredljiva za veliki broj građana Podgorice u čijim su kvartovima zelene površine neuređene, ili naprosto nepostojeće, ocijenila je Sonja Dragović iz udruženja KANA.

“Svi znamo šta se dešava sa javnim zelenim površinama u glavnom gradu: pretvaraju se u garaže, privatizuju i pokrivaju balonima za plaćene sportske termine, ili bivaju tretirane kao neizgrađeno zemljište za koje novi planovi po pravilu predviđaju gradnju unosnih stambeno-poslovnih objekata. Zato nije ni čudo što ministar ne može da se sjeti značajnijih zelenih površina koje su u Podgorici uređene u poslednje vrijeme, i bilo bi pošteno da je priznao to. Ovako, njegova izjava može da bude protumačena kao promocija postojeće razvojne politike, kao drugi način da se kaže - sve je u redu, Podgorica se razvija baš kako treba, zelenilo u gradovima i treba da bude prisutno samo kao ukras i šarmantan detalj”.

Ona navodi da je nedavno za potrebe istraživanja radila intervjue sa stanovnicima Siti kvarta koje je pokazalo da im zelenilo “nedostaje, da djecu vode da se igraju u Bloku 5, a da se na druge gradske kvartove oslanjaju i za skoro sve ostale javne usluge”

Bonus video: