Hoće park, a ne buvljak

Park, gdje su posađene topole, je omiljeno mjesto za odmor stanara, posebno najmlađih žitelja naselja “Budo Tomović”. Sada je, ističu stanari, ponedjeljkom pretvoren u “izvor zaraze”
3909 pregleda 2 komentar(a)
Stanari nikšićkog naselja blokirali buvlju pijacu, Foto: Svetlana Mandić
Stanari nikšićkog naselja blokirali buvlju pijacu, Foto: Svetlana Mandić

Stanari naselja “Budo Tomović”, u blizini nikšićke Željezare, blokirali su automobilima park preko puta naselja koji je od septembra prošle godine pretvoren u tzv. buvlju pijacu. Oni su sinoć dežurali pored parka kako ne bi neko od prodavaca došao prije zore i postavio robu.

Park, gdje su posađene topole, je omiljeno mjesto za odmor stanara, posebno najmlađih žitelja naselja “Budo Tomović”, koji tu igraju fudbal i košarku. Sada je, ističu stanari, ponedjeljkom pretvoren u “izvor zaraze” jer tokom trajanja buvlje pijace nema mokrih čvorova, dok su troroari “blokirani” vozilima kako kupaca, tako i prodavaca.

bsz
Troroari “blokirani” vozilima kako kupaca, tako i prodavaca(Foto: Svetlana Mandić)

U pomenutom parku koji predstavlja, kako stanari kažu, jedinu očuvanu zelenu parcelu u naselju, svakog ponedjeljka na desetine prodavaca donese robu, koju uglavnom rašire na zemlji. Mislili su mještani da je buvljak, koji je prethodno bio ispod Trebjese, samo privremeno preseljen u njihovo naselje, ali to privremeno traje godinu.

Kako su kazali, oni koji prodaju na buvljoj pijaci najmanje su krivi za problem. Glavni krivci su, kako rekoše, oni koji su im dozvolili da pomenuti park pretvore u “buvljak”.

“Okupili smo se oko osam sati uveče i parkirali auta jer je ovo prevršilo svaku mjeru. Rečeno je da će ovo biti privremena lokacija dva, eventualno tri pazarna dana, a oni ostaše skoro 14 mjeseci. Imamo odavde iz našeg naselja jednoga što je odbornik u SO Nikšić i pisali smo preko 50 puta, ne znam na koliko adresa je on to slao. Zvali smo Komunalnu policiju, tržišnu inspekciju, policiju. Jednostavno samo prebacuju loptu sa jednog na drugoga. A mi imamo žestok problem zbog fekalija“, kazao je Željko Ćirović.

bsz
Ćirović(Foto: Svetlana Mandić)

Prema njegovim riječima morali su da dežuraju prethodne noći jer prodavci koji dolaze iz raznih krajeva Crne Gore znaju da robu postave prije zore.

“Pisali smo dopis i Komunalnoj policiji da piše prijave za parkiranje na zelene površine, što su oni i uradili. Zauzmu naš parking pa stanari koji ovdje žive nemaju gdje da parkiraju auto, bez na makadamski put. Nažalost, dvojici komšija su napisali prijavu, a nijesu imali gdje da parkiraju“, kazao je Ćirović.

bssz
Buvljak(Foto: Svetlana Mandić)

Njegov komšija Rade Đurđevac naglasio je da razumiju prodavce i njihovu borbu da zarade za hljeb, ali park nije mjesto gdje treba da bude buvlja pijaca.

„Reagujemo zato što djeca treba da se igraju u parku, a ne da boluju neke boleštine. Oni počiste smeće, sve to je u redu, međutim nakon njih ostane izmet. Razumijemo da oni zarađuju za hljeb, jer svi smo u istom 'košu', ali Opština mora da im nađe neku drugu lokaciju. Problem je u tome što smo mi periferija i misle da na periferiji može da se radi šta god hoće“, istakao je Đurđevac.

Stanari naselja „Budo Tomović“ odlučni su u namjeri da ne dozvole da park svakog ponedjeljka bude pretvoren u buvljak.

„Svakog ponedjeljka, ako treba, bićemo tu. Sigurno ovdje buvljaka više biti neće. Kada je sađen ovaj park 1958. ili 1959. godine pokojni otac morao je da iskopa deset rupa da se posade sadnice, inače je slijedila neka sankcija. Imali smo čak i čuvara parka“, tvrdi Ćirović.

Na buvljaku se prodaje garderoba, alat, ali i voće i povrće, hrana. Čak je tu i “roštilj” na otvorenom.

bsz
Prodavci(Foto: Svetlana Mandić)

Za buvlju pijacu u gradu pod Trebjesom nikako da se nađe stalna lokacija. Prvo je bila smještena pored Bulevara “13.jul”, na samom ulazu u grad, zatim na nekadašnjem placu Rudnika boksita, ispod Trebjese, a od septembra prošle godine u naselju “Budo Tomović”.

Buvljak prodavcima jedini izvor egzistencije

Preko puta ulice stajali su prodavci i čekali rasplet situcije u nadi da će im, kako rekoše, stanari dozvoliti da se vrate kući sa zarađenom dnevnicom jer je svima njima buvlja pijaca jedini izvor egzistencije.

„Kome da se obratimo, gdje da tražimo pomoć. Mi ne bježimo od plaćanja lokacije u zakup, ali to niko nije tražio od nas. Nijesmo u stanju da radimo i druge prihode nemamo. Mi zavisimo od ovog pazarnog dana. Ako ne zaradimo nemamo djeci hljeb da odnesemo. Ne bježimo ni od čišćenja i redovno plaćamo čovjeku da očisti kada odemo i nijesmo upozoreni da je ostalo smetlište“, kazala je Željka Kandić iz Podgorice koja ima nezaposlenog supruga i dvoje maloljetne djece.

bsz
Kandić(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je istakla, stanari ih nijesu obavijestili o blokadi. Prema riječima Podgoričanina Dejana Toškovića nije mali broj stanara kojima prodavci ne smetaju jer od buvljaka svi imaju koristi.

„Imam 50 odsto stanara odavde koji su mi mušterije i koji su prezadovoljni. Imaju da kupe kvalitetnu, markiranu robu za jeftine pare. Ne smetamo ovdje nikome. Ovo je trenutno najbolje dok nam ne nađu drugu lokaciju. Ako ima neka lokacija mi smo tu da platimo sve što treba. Nijesmo mi došli da se svađamo sa njima ali oni brane nešto što nije njihovo. Oni vele odrasli su tu. Pa i ja sam negdje odrastao, a sada su tu zgradu napravili“, kazao je Tošković.

„Ja sam invalid, ne mogu da radim, imam malo dijete, nezaposlenu ženu, a od očeve penzije od 200 i nešto eura ne može da se živi. Ovoga se ne bi niko uželio i izlazio na ovakav dan da se kvasi. Ovu lokaciju nam je Opština odrediila, nijesmo mi samoinicijativno došli ovdje“, kazao je Nikšićanin Dušan Pavlović.

Tomašević: Privremeni buvljak, ali ne zna do kada

Predsjednik Mjesne zajednice Humci, kojoj pripada i naselje “Budo Tomović”, Goran Tomašević, kazao je da podržava stanare naselja “Budo Tomović”.

bsz
Tomašević(Foto: Svetlana Mandić)

“Ovaj park je uzurpiran i ne liči na park koji je nekad bio. Ja sam uz građane. I ja sam se ovdje kao dijete non stop igrao lopte. I ove sadašnje generacije zaslužuju da imaju park. Išao sam u Opštinu i rekli su mi da je to privremenog karaktera i da treba da pređu, koliko mi je poznato, na pazarište. Nijesu mi konkretno rekli koliko će to privremeno biti vremenski, ali vjerujem da neće dugo. Nadam se da ćemo, kad oni odu, dovesti park u bolje stanje nego što je prije bio“, kazao je Tomašević.

Bonus video: