Nikšić: Održana smotra dječijih folklornih ansambala

„Zahumlje“ je više od 120 godina čuvar tradicije i narodnih igara i bez njih je priča o kultunom nasleđu Nikšića i Crne Gore nezamisliva"
649 pregleda 0 komentar(a)
Sa smotre, Foto: Svetlana Mandić
Sa smotre, Foto: Svetlana Mandić

Na gradskom Trgu u Nikšiću, u okviru Septembarskih dana, održana je smotra dječijih folklornih ansambala u organizaciji JU „Zahumlje“. Pored anambala domaćina, koje vode umjetnički rukovodioci Ana Milatović i Marko Đokić, nastupila su kulturno-umjetnička društva „Župa“, iz nikšićke Župe, i „Goce Markoski“ iz Skoplja. Ansambli su izveli igre iz Crne Gore, Srbije i Makedonije, a brojna publika, među kojima je bilo najviše nmališana, nagradila ih je burnim aplauzom.

Smotra folklornih ansambala
Sa smotre(Foto: Svetlana Mandić)

„Ansambl koji vodi Ana Milatović je u junu gostovao u Skoplju, kod KUD-a 'Goce Markoski', dok je Đokićev ansambl u Bileći osvojio drugo mjesto i još dvije nagrade, a nastupio je i na festivala u Tivtu. Oba ansambla su imali nastupe i u Nikšiću. Sada je počela nova sezona, ali i upis novih članova“, kazao je Radivoje Mušović, organizator programa u JU „Zahumlje“.

Smotra folklornih ansambala
Sa smotre(Foto: Svetlana Mandić)

„Zahumlje“ je više od 120 godina čuvar tradicije i narodnih igara i bez njih je priča o kultunom nasleđu Nikšića i Crne Gore nezamisliva. KUD „Župa“ je osnovan 2012.godine, nastupali su širom Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine i u njihovim vitrinama su brojne nagrade i priznanja. Što se tiče gostiju iz Skoplja, njihovo kulturno-umjetničko društvo je osnovano prije pet godina, a dječiji anambl je formiran prije godinu.

Bonus video: