Pažin: Vlada pokreće snažniji odgovor u borbi protiv trgovine ljudima

Članovi Savjeta su se saglasili da je neprihvatljivo da u Crnoj Gori danas postoje djeca koja, pod opravdanjem tradicije ili običaja, bivaju prisiljena da prose ili stupaju u nazakonite brakove
1160 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Savjeta, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore je spremna da pokrene i koordinira snažniji i odlučniji odgovor državnih institucija i čitavog društva na problem trgovine ljudima, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na tematskoj sjednici Savjeta za vladavinu prava posvećenoj borbi protiv trgovine ljudima.

Kako je saopšteno kabineta potpredsjednika Vlade Savjet je zaključio da je, osim odlučnog djelovanja policije, tužilaštva i sudova u cilju kažnjavanja počinilaca ovih teških krivičnih djela, takođe neophodno obezbijediti i adekvatnu zdravstvenu, socijalnu i pravnu zaštitu za žrtve trgovine ljudima, kako bi se što lakše oporavile od pretpljenih trauma i što uspješnije uključile u redovne društvene tokove.

Na sjednici je, dodaje se, ocijenjeno da određeni oblici trgovine ljudima, poput zloupotrebe djece u svrhe prosjačenja i sklapanja prinudnih brakova, zahtijevaju osim represivnog i značajan edukativni rad sa naročito ugroženim zajednicama, u smislu suzbijanja ovih negativnih fenomena.

Članovi Savjeta su se saglasili da je neprihvatljivo da u Crnoj Gori danas postoje djeca koja, pod opravdanjem tradicije ili običaja, bivaju prisiljena da prose ili stupaju u nazakonite brakove.

Pažin je ocijenio da je dužnost crnogorskog društva da ne dozvoli da takvi anticivilizacijski običaji budu i dalje uzrok kršenja osnovnih ljudskih prava djece, poništenja njihovog dostojanstva i zaostajanja čitavih zajednica.

Zaključeno je, takođe, da je potreban rad na edukaciji pogođenih zajednica u kojima je potrebno objasniti roditeljima da crnogorsko društvo kroz besplatne i svima dostupne javne usluge, u prvom redu besplatno obrazovanje, nudi mnogo bolje životne prilike njihovoj djeci od pogubnih običaja koji jednako uništavaju i njihovo djetinjstvo i njihovu budućnost.

Pozdravljeno je formiranje Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, sastavljenog od predstavnika tužilaštva, policije i Ministarstva pravde, i izraženo očekivanje da će već do kraja godine koordinirane aktivnosti državnih organa proizvesti značajnije rezultate u suzbijanju ovih teških krivičnih djela.

Bonus video: