KVADRAT PLATE, JOŠ DVA DOBIJU

I funkcioneri u Pljevljima dobijali stanove i kredite po uslovima o kojima građani mogu da sanjaju

Gotovo svi stanovi dodijeljeni su 2011. godine, u vrijeme gradonačelnika Filipa Vukovića (DPS), a plaćeni su nešto više od 200 eura po kvadratu. U istoj zgradi, "obični" građanin kvadrat je platio 666 eura
8231 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada u kojoj su se funkcioneri skućili, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u kojoj su se funkcioneri skućili, Foto: Goran Malidžan

Više funkcionera i zaposlenih u Opštini Pljevlja dobilo je stanove i kredite po uslovima o kojima samo mogu da sanjaju građani iako finansiraju rad lokalne administracije.

Podaci koji su “Vijestima” dostavljeni iz Direkcije za imovinu Opštine, po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama, potvrđuju da su povlastice dobijali članovi DPS-a, ali i opozicije, s obzirom na to da se vlast u Pljevljima mijenjala.

“Vijesti” su tražile podatke o stanovima i stambenim kreditima koji su opštinskim funkcionerima i drugim zaposlenima u lokalnoj administraciji podijeljeni od 1990. godine do danas.

Gotovo svi stanovi dodijeljeni su 2011. godine, kada je na čelu Opštine bio Filip Vuković (DPS).

Filip Vuković
Filip Vuković(Foto: Boris Pejović)

Te godine podijeljno je deset stanova u zgradi u naselju Varoš, koje je Opština od stambenog fonda Solidarno dobila na osnovu ustupljenog zemljišta za gradnju stambene zgrade sa 25 stanova.

Lokalni funkcioneri i dio zaposlenih stanove su dobili po više od tri puta nižoj cijeni od tržišne.

Dok svojim funkcionerima i zaposlenima umanjuje cijenu stanova, kroz kompenzaciju sa investitorima zgrada po osnovu naknade za komunalno opremanje zemljišta koja je jedan od prihoda budžeta, opština ostalim građanima naknadu naplaćuje po tržišnim cijenama.

Prema podacima dostavljenim “Vijestima”, Avdo Ajanović (DPS) je prvi funkcioner koji je 2011. godine riješio stambeno pitanje po povoljnim uslovima. U vrijeme kada je dobio stan bio je potpredsjednik Opštine Pljevlja.

Ajanović je prije dolaska za potpredsjednika Opštine radio kao profesor u Srednjoj stručnoj školi, a nedugo nakon što je dobio stan od Opštine napustio je lokalnu Upravu i zaposlio se u Rudniku uglja.

Ajanović je u zgradi na Varoši od Opštine kupio stan od 76 metara kvadratnih za 15.858 eura, odnosno oko 208 eura po metru kvadratnom. Nepunih 16.000 eura otplaćuje u 150 rata, bez kamate. Visina mjesečne rate koju uplaćuje Opštini je 88 eura.

Avdo Ajanović
Ajanović prilikom useljenja(Foto: Goran Malidžan)

Koliko su povoljni uslovi po kojima je Opština dodjeljivala stanove funkcionerima i drugim zaposlenima u lokalnoj upravi pokazuje i primjer jednog od stanara u istoj zgradi, koji je stan tada platio po tržišnim cijenama.

On je “Vijestima” kazao da je za 57 metara kvadratnih izdvojio 38 hiljada eura, odnosno 666,6 eura po kvadratnom metru. Da bi imao krov nad glavom, morao je da podigne kredit i plaća visoke kamate, ispričao je “Vijestima”.

Toga su bili pošteđeni zaposleni u Opštini, kojima nijesu obračunavane kamate na iznos koji otplaćuju.

Osim Ajanovića, stan po povoljnim uslovima 2011. godine dobili su ta tadašnji sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Dragan Paldrmić, raniji sekretar Skupštine opštine Slavko Drašković (NOVA) i vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove Joka Đačić (DPS).

Joka Đačić
Joka Đačić(Foto: Goran Malidžan)

Paldrmić je dobio stan od 77 metara kvadratnih za 16.047 eura. Stan otplaćuje u 240 rata, odnosno 66,86 eura mjesečno.

Drašković je od Opštine dobio stan od 77 metara kvadratnih za 15.669 eura, 400 eura jeftinije od Paldrmića, iako je riječ o istoj kvadraturi. I on otplaćuje stan na 20 godina, a mjesečna rata iznosi 65,28 eura.

Paldrmić i sada radi u Sekretarijatu za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, a Drašković u Službi Skupštine opštine.

Joki Đačić koja je pravosnažno osuđena na šest mjeseci zatvora uslovno zbog kupovine glasova uoči lokalnih izbora 2014. godine, pripao je najmanji stan od svih pljevaljskih funkcionera. Ona je kupila stan od 39 metara kvadratnih po cijeni od 9.061 euro, s tim što iznos otplaćuje na 20 godina, odnosno 37,75 eura mjesečno.

Stan od 76 metara kvadratnih po povoljnim uslovima iste godine za 15.480 eura kupio je i građevinski inžinjer Dragan Šubarić. Predviđeno je da stan otplaćuje 20 godina, odnosno 64,5 eura mjesečno.

Stan iste kvadrature u istoj zgradi dobio je i njegov brat Blažo koji radi kao službenik za javne nabavke Opštine Pljevlja.

Prodajna cijena njegovog stana iznosila je 15.291 eura, a vlasnik ga otplaćuje na 240 rata, po 63,71 eurao mjesečno. Stanove od Opštine su 2011. godine dobili i zaposleni u lokalnoj administraciji - Branko Stevanović, Slavko Marković, Žarko Jelovac i Milojka Pupović.

Stevanović je trgovao stan od 76 metara kvadratnih za 15.669 eura, a Marković 57 metara kvadratnih za 12.837 eura. Za istu kvadraturu Pupovićeva treba da izdvoji 11.893 eura, odnosno po 49,55 eura joj se odbija od zarade 20 godina.

Stan od 40 metara kvadratnih 2006. godine od Opštine Pljevlja dobio je Dragoje Gajević, u zgradi preko puta Gimnazije, za 4.107 eura.

Čašćeni i kreditima

Osim stanova, Opština je funkcionerima i zaposlenima dijelila stambene kredite po povoljnim uslovima.

Prvi kredit poslije 1990. godine dodijeljen je 1999. Budimiru Tanjeviću (SNP) u iznosu od 20.000 maraka. Predsjednik Opštine u tom periodu bio je Tanjevićev partijski drug Radoman Gogić. Tanjević je radio kao sekretar Opštine, a kao glavni administrator u vrijeme kada je na čelu lokalne administracije bio Miloje Pupović.

Od tog iznosa, Tanjević je trebao da vrati Opštini 2.500 maraka u periodu od 15 godina. Odnos marke i eura iznosio je dva prema jedan.

Povoljan stambeni kredit u iznosu od 13 hiljada eura od Opštine je 2004. godine dobio i zaposleni u lokalnoj upravi Radivoje Brajković. Od dodijeljenog iznosa, Brajković je bio u obavezi da Opštini vrati 9.100 eura, sa rokom otplate od 10 godina. Mjesečna rata Brajkoviću je 75,80 eura.

Po deset hiljada eura od Opštine 2004. i 2005. godine dobili su i Radoje Radojević i Boško Bjeković. Radojević je bio u obavezi da vrati 2.750, a Bjeković 4.000 eura. I jedan i drugi kredit otplaćuju na deset godina.

Petnaest hiljada eura stambenog kredita od Opštine Pljevlja dobila je zaposlena u Opštini Pljevlja Milenka Čolović. Njoj je Opština 2006. dodijelila stambeni kredit od 15.000 eura, s tim što je od tog iznosa trebalo da vrati 3.750 eura - mjesečno po 31 euro.

Stambeni kredit po povoljnim uslovima dobio je i jedan od zaposlenih u lokalnoj upravi Novak Ivanović. Njemu je Opština 2004. godine dodijelila kredit u iznosu od 24 hiljade eura, s tim što je bio u obavezi da vrati svega šest hiljada eura u periodu od deset godina.