Roditelji žele da im vrate novac

Mnogi ne znaju šta se desilo sa matičnim ćelijama, da li su prebačene u Poljsku i bezbjedne, te zašto je to urađeno bez njihove saglasnosti
9494 pregleda 2 komentar(a)
U poljskoj kompaniji u toku laboratorijsko ispitivanje uzoraka (ilustracija), Foto: Shutterstock
U poljskoj kompaniji u toku laboratorijsko ispitivanje uzoraka (ilustracija), Foto: Shutterstock

Roditelji iz Crne Gore, koji su deponovali matične ćelije svoje djece kod kompanije “Krio sejv”, ne znaju da li su i zašto bez njihove saglasnosti uzorci prebačeni u Poljsku, da li postoji mogućnost da im se novac vrati ili potpiše novi ugovor sa kompanijom Farmicord.

Kompanija Krio sejv nedavno je izgubila dozvolu za rad, a dio roditelja tvrdi da ih punih sedam godina niko nije kontaktirao u vezi sa matičnim ćelijama, koje su sačuvali preko crnogorskog predstavništva i za to platili oko 2.000 eura.

Iz kompanije tvrde da se roditelji mogu obratiti poljskoj firmi Farmicord i provjeriti da li su uzorci prebačeni i bezbjedni i to preko zvaničnog internet sajta.

Kompanija Krio sejv nedavno je izgubila dozvolu za rad i obavijestila mejlom roditelje da je sklopila ugovor sa podizvođačem čija je evropska laboratorija u Varšavi.

U mejlu roditeljima, naznačili su da su matične ćelije potpuno obrađene u njihovim laboratorijama u Belgiji ili Ženevi, u skladu sa najstrožim propisima i standardima visokog kvaliteta, kao i da će učiniti sve kako bi uzorci bili na sigurnom.

Ukoliko bi im hitno bilo potrebno za liječenje, roditelji iz Crne Gore, ali i regiona i Evrope u ovom trenutku ne mogu da dođe do matičnih ćelija svoje djece, jer je kompanija “Krio sejv” izgubila dozvolu za rad. Sjedište kompanije je Švajcarskoj, a do 2017. su imali podružnicu i u Crnoj Gori, koja je ugašena iz ekonomskih razloga.

Švajcarska Agencija za ljekove i medicinska sredstva “Swissmedic” saopštila je da je “Krio sejv”, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije.

Protiv kompanije “Krio sejv” i njenog menadžmenta pokrenut je postupak jer postoji sumnja da su počinili krivično djelo prekršivši švajcarski Zakon o transplantaciji, u dijelu koji se odnosi na izvještavanje i saradnju, a na osnovu prijave i dokumentacije koju je podnio beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković.

Advokat Petaković “Vijestima” je prošle sedmice kazao da je dio uzoraka, odnosno matičnih ćelija iz Švajcarske prebačen u Poljsku i da je u toku laboratorijsko ispitivanje.

“Roditeljima poručujem da budu strpljivi, jer je u toku laboratorijsko testiranje ćelija u Poljskoj. Veliki broj uzoraka je transportovan o njihovom trošku. Kada se laboratorijsko testiranje završi, oni će kontaktirati roditelje radi zaključivanja novih ugovora”, kazao je Petaković.

Roditelji gube povjerenje u banke ćelija

Roditelji sa kojima su “Vijesti” razgovarale tvrde da su izgubili povjerenje u banke matičnih ćelija, jer im niko ne može garantovati da se nekim kompanijama ne može desiti nešto slično za desetak godina.

Crnogorska kompanija Monte-cell, na koju je registrovano predstavništvo kompanije Krio save u Crnoj Gori, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) likvidirana je tokom 2017. godine.

Iz te firme posljednji put su se oglasili 2017. godine sa tvrdnjom da roditelji nemaju razloga za brigu, da su ugovori važeći i da je za njihovo sprovođenje nadležan sud u Švajcarskoj.

Bonus video: