dar porodice dugogodišnje profesorice sofije mašović

Gimnaziji u Beranama vrijedna donacija

Vrijednu donaciju beranskoj Gimnaziji uručili su Sofijin sin Mileta Mašović i njegova kćerka Sofija
1054 pregleda 1 komentar(a)
Donacija Gimnaziji u Beranama
Donacija Gimnaziji u Beranama

Najstarijoj srednjojškolskoj ustanovi u Beranama, Gimnaziji “Panto Mališić”, uručena je vrijedna donacija u vidu dvadeset i pet laptop računara i projektor, za potrebe kabineta biologije.

Donacija je dar porodice , dugogodišnje profesorice beranske Gimnazije Sofije Mašović, koja je preminula u aprilu ove godine u dubokoj starosti.

Ona je, kako kažu u Gimnaziji, tokom rada u ovoj vaspitno obrazovnoj ustanovi veoma uspješno realizovala misiju prosvjetnog radnika.

"Nije čest primjer da neko, ko je na određen način bio vezan za ovu ustanovu, svojom donacijom želi da podstakne stvaranje boljih uslova za kvalitetnije sticanje znanja i vještina gimnazijalaca. Samim tim, ova donacija je dragocjenija kao što je bila dragocijena i nemjerljiva vrijednost koju imaju prosvjetni radnici, kao što je bila Sofija, a to je da i nakon fizičkog odlaska, njihova djela ostaju da žive još dugo, kroz brojne generacije njihovih učenika", kazao je direktor Gimnazije, Sreten Lutovac.

On je podsjetio na to da je Sofija Mašović u ivangradskoj Gimnaziji počela da radi 1958. godine, kao profesor biologije i fizike, sve do 1986. godine kada je napustila prosvjetni poziv i posvetila se političkom radu.

"Svojom nastavničkom misijom, Sofija je ostavila dubok trag u jednovjekovnom trajanju Gimnazije u Beranama i ova donacija samo je osvježila sjećanja na jednog prosvjetnog radnika koji je u potpunosti davao sebe u procesu prenošenja znanja svojim učenicima", rekao je Lutovac.

Vrijednu donaciju beranskoj Gimnaziji uručili su Sofijin sin Mileta Mašović i njegova kćerka Sofija.

Profesorica Sofija Mašović bila je jedna od posljednih, ako ne posljednja, iz plejade najstarijih i nadaleko čuvenih profesora beranske Gimnazije.

Preporučujemo za Vas