Dani evropske kulturne baštine u Nikšiću

Manifestacija već 12. put u Crnoj Gori
558 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Nikšiću
Danas u Nikšiću

U organizaciji JU Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Nikšića, u gradu pod Trebjesom, organizuje se trodnevni hepening pod nazivom „Umjetnost i zabava: baština na pozornici – KultAr – čuvari tradicije“. Manifestacija se organizuje u sklopu obilježavanja „Dana evropske baštine“.

„Po drugi put smo učesnici ove manifestacije. I ove godine, kao i prošle, odlučili smo da posebnu pažnju posvetimo najmlađima i da nam upravo oni budu nosioci programa“, kazala je direktorica Biblioteke, Renata Bulajić.

Danas su na platou ispred Robne kuće, učenici Osnovne škole „Olga Golović“, sa profesoricama Snežanom Bošković i Tamarom Janjušević, pokazali ljepotu i posebnost evropske baštine, dok će sjutra, na istom mjestu, to uraditi njihovi drugari iz škola “Luka Simonović” i “Radoje Čizmović”, predvođeni profesoricama Sandrom Đukanović i Milenom Danilović. Treći dan je rezervisan za gimnazijalce i tribinu “Bastion kulture”, na kojoj će o porodici Šobajić govoriti akademik Niko Martinović i prof. Mihailo Perošević.

„Šobajići su neko ko je utkao dubok trag u kulturu, obrazovanje, ali i ekonomiju grada Nikšića, kao i Crne Gore. Smatramo da pogotovo mlađi naraštaji malo znaju o tome, tako da će nam to u budućnosti biti vizija – da ne zaboravljamo ljude koji su ostavili dubok trag na sve segmente kulturnog i javnog života“, istakla je direktorica Narodne biblioteke koja je pomenute događaje organizivala u sklopu Nikšićke kulturne scene i Septembarskih dana.

Podsjetila je da se „Dani evropske baštine“ obilježavaju u 50 zemalja, a u Crnoj Gori već 12.put zaredom i da manifestacija ima za cilj da predstavi kulturnu tradiciju i baštinu svih država u Evropi i da poruči da samo uvažavanjem drugih i poštovanjem njihovih različitosti, možemo očekivati da neko poštuje i nas.

„Ni jedna država se ne može zasebno posmatrati već kao dio Evrope, uz uvažavanje, toleranciju i veliko razumijevanje. Ovom manifestacijom se širi ljubav i zajedništvo na tlu Evrope“, zaključila je Bulajić.

Bonus video: