Sumnja u falsifikovanje: ŽICG piše, pa briše hiljade eura

Uplata Guliver agenciji je na analitičkoj kartici ŽICG u utorak iznosila 17.760 eura, a juče je navedeno da je to 190 eura
207 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2018. 13:29h

Željeznička infrastruktura Crne Gore prepravila je analitičku karticu za period od 19. do 25. februara ove godine, smanjivši iznos za putovanja sa 17.760 eura na 190 eura.

Analitička kartica je objavljena na sajtu ŽICG, a prepravljena je juče nakon pitanja “Vijesti” za šta je potrošeno 17.760 eura.

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac u izjavi za „Vijesti“ je upozorio da postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo falsifikovanje službene isprave i prikazivanje netačnog finansijskog bilansa. On podsjeća da su državni organi obavezni da objavljuju podatke o potrošnji novca iz budžeta jer su raspisani predsjednički izbori.

„Vijesti“ su juče pitale ŽICG ko je, gdje, zbog čega i kada putovao, u kojim hotelima su bili smješteni, te da li su uzimali i dnevnice za putovanja. Odgovoreno je da se ne radi o službenim putovanjima, već o plaćenoj avionskoj karti u iznosu od 190 eura.

Međutim, dan ranije na sajtu ŽICG u istoj stavci pisalo je 17.760 eura, za koje je bilo navedeno da je uplaćeno turističkoj agenciji. Agencije pojedini državni organi angažuju za organizovanje službenih putovanja.

„Dana 19. februara je izvršeno plaćanje Guliver travel po profakturi broj 073/18, u iznosu od 190 eura, po osnovu avionske karte za službeno putovanje rukovodioca Službe za saobraćajne poslove, kojem je isto odobreno radi prisustva konferenciji FTE (Forum Train Europe) koja će se održati u Ljubljani od 19. do 22. marta 2018. Naknada troškova po osnovu službenog putovanja će se izvršiti u skladu sa Uredbom Vlade o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru”, saopšteno je iz ŽICG.

Nijesu odgovorili da li je za njega rezervisan hotel, koje je kategorije, te koliko će novca za to biti izdvojeno.

„Objavljivanje analitičkih kartica je zakonska obaveza kako bi se povećala transparentnost trošenja javnih fondova i prevenirala zloupotreba u partijske svrhe. Najnoviji slučaj brutalnog falsifikovanja zvanične finansijske dokumentacije koji se dešava nešto više od mjesec dana prije predsjedničkih izbora pokazuje da ovaj način kontrole trošenja novca građana može biti obesmišljen i da državne institucije na taj način mogu lažno izvještavati o potrošnji“, rekao je Milovac.

On kaže da su falsifikovanje službene isprave i prikazivanje netačnog finansijskog bilansa krivična djela kažnjiva Krivičnim zakonikom Crne Gore.

“Sa tog aspekta ono što su uradili u ŽICG je nesporno suprotno zakonu. Posebnu težinu daje činjenica da su rukovodeći kadrovi ove institucije ujedno i partijski funkcioneri vladajuće DPS. To dodatno otvara prostor za špekulacije o mogućnosti da državne institucije kroz falsifikovanje službenih finansijskih iskaza, u ovom slučaju analitičkih kartica, u predizbornom periodu lažno prikazuju svoje troškove”, rekao je Dejan Milovac.

Nagrađuju advokate, pravdaju ih taksama za izvršitelje

U analitičkoj kartici za posljednjih sedam dana januara stoji da je ŽICG uplatila 45 eura kao nagradu advokatu. Na pitanje koji je advokat nagrađen, te za koji dobijeni spor, iz ŽICG su odgovorili podacima o tarifama za javne izvršitelje.

Tvrde da je u decembru dva puta i u januaru jednom po 45 eura isplaćeno na osnovu zaključaka javnih izvršitelja koji su “donijeti u skladu sa članom 44 stavom 2 Zakona o javnim izvršiteljima i Uredbom o tarifi javnih izvršitelja”.

Galerija

Bonus video: