"BIRAJMO ŠTA GLEDAMO"

UNICEF Crna Gora dobio globalnu nagradu medijske pismenosti

Kampanja medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo" je druga kampanja UNICEF-a u Crnoj Gori koja je dobila međunarodnu nagradu
1703 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Perović, Foto: UNICEF
Jelena Perović, Foto: UNICEF

Globalno udruženje medijske pismenosti koje vodi UNESKO u saradnji sa Alijansom civilizacija Ujedinjenih nacija i međunarodnom mrežom univerziteta dodijelilo je ove godine globalnu nagradu medijske pismenosti predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori za kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“ i inicijativu UNICEF-ovih volontera – mladih reportera.

Preko 70 inicijativa medijske pismenosti iz cijelog svijeta se takmičilo za ovu nagradu koju su prethodnih godina dobili Sorbona Univerzitet u Parizu, Centar medijske pismenosti SAD-a, Centar medijske pismenosti u Kanadi...

"S ponosom smo primili ovu nagradu. Ovo je druga kampanja UNICEF-a u Crnoj Gori koja je dobila međunarodnu nagradu - prije tri godine to je bio slučaj sa kampanjom Govorimo o mogućnostima. Crna Gora je mala zemlja u kojoj UNICEF uspješno sprovodi inovativne inicijative poput mladih reportera i radujemo se što su one prepoznate kao globalni modeli dobre prakse“, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Nagradu je na otvaranju Globalne konferencije medijske pismenostu, čiji su domaćini Univerzitet u Geteborgu i Švedski nacionalni komitet UNESKA, u ime UNICEF-ovog tima u Crnoj Gori primila koordinatorka za komunikacije UNICEF-a u Crnoj Gori Jelena Perović.

Ona je na globalnoj konferenciji predstavila ključne nalaze istraživanja kampanje medijske pismenosti u Crnoj Gori i njene dosadašnje rezultate.

Aktivno učešće mladih i naučna zasnovanost njihovih aktivnosti u kampanji medijske pismenosti ključni su faktori uspjeha koji su doprinijeli da UNICEF Crna Gora dobije prestižnu globalnu nagradu medijske pismenosti ove godine.

Ukupno je šest inicijativa dobilo ovu nagradu ove godine, a pored UNICEF-a Crne Gore, nagrađeni su naučni časopis medijske pismenosti Comunicar iz Španije, NewsWise inicijativa medijske pismenosti za djecu uzrasta 9-11 godina koja se sprovodi u Velikoj Britaniji uz podršku Guardian Fondacije i Google, eskperti medijske pismenosti Frank Baker i Alexander Fedorov i Palestinsko udruženje mladih Pyalara.

UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri ključni su glasnogovornici kampanje medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo" koju su UNICEF i AEM pokrenuli u Crnoj Gori u februaru 2018. godine sa ciljem promocije medijske pismenosti među roditeljima i djecom, unapređenjem kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta i poboljšanjem kvaliteta medijskih programa za mlade u Crnoj Gori.

U okviru ove kampanje, mladi reporteri su zajedno sa UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Antonijem Pušićem alias Rambom Amadeusom napravili pjesmu i spot medijske pismenosti i organizovali niz događaja za medije i građane.

U saradnji sa javnim servisom, pokrenuli su prvi TV dnevnik Wadada Crna Gora koji mladi prave za svoje vršnjake, kao i objavili brojne blogove na međunarodnom blog portalu za mlade Voices of Youth i portalu Vijesti.

Svaki drugi građanin Crne Gore do sada je primijetio ovu kampanju i UNICEF-ove volontere - mlade reportere.

Preporučujemo za Vas