MARKOVIĆ PRIMIO DELAGACIJU IZ UNIJE SLOBODNIH SINDIKATA

Unapređenje uslova rada zajednički su zadatak Vlade i Sindikata

Sagovornici su razmijenili mišljenje o predlozima za povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti i zdravstvu te istakli zajedničko opredjeljenje da se u okviru institucija vodi dijalog o ovom, ali i naprijed navedenim pitanjima
751 pregleda 0 komentar(a)
Keković i Marković, Foto: Bojana Čupić
Keković i Marković, Foto: Bojana Čupić

Predsjednik Vlade Duško Marković pozdravio napore Unije slobodnih sindikata na planu unapređenja statusa radnika i kazao da su mjere povećanja minimalne zarade i uvođenje neradne nedjelje u sektoru trgovine, rezulatat zajedničke saradnje Vlade i sindikata.

Generalni Sekretar USSCG Srđa Keković upoznao je premijera sa inicijativama koje je Sindikat pokrenuo kod pojedinih ministarstva i kazao da one imaju za cilj da unaprijede položaj zaposlenih ali i svih građana Crne Gore.

"Kao ključne inicijative pomenute su: stavljanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na dnevni red Vlade; incijativa za povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta u javnom sektoru i privredi; inicijativa za rješavanje stambene problematike zaposlenih i građana kroz gradnju socijalnih stanova u državnom vlasništvu; inicijativa za uključivanje predstavnika reprezentativnih sindikata u Savjet za statistiku; inicijativa za uvođenje sistema odgovornosti na svim nivoima", navode iz Vlade.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o predlozima za povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti i zdravstvu te istakli zajedničko opredjeljenje da se u okviru institucija vodi dijalog o ovom, ali i naprijed navedenim pitanjima.

„Podržavam aktivnosti na planu unaprjeđenja položaja zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu. Vlada je posvećena tom dijalogu i u njemu će učestvovati na najvišem nivou“, kazao je premijer.

U tom kontekstu premijer je istakao da će Vlada nastaviti da podržava rješavanje stambenih potreba zaposlenih u svim sektorima, te informisao da se već naredne nedjelje u Podgorici očekuje uručenje ključeva stanova za oko 300 porodica zaposlenih u sektoru bezbjednosti, te konstruktivnom ocijenio inicijativu USSCG u vezi sa predloženim modelom gradnje socijalnih stanova.

Sa sastanka
Sa sastanka(Foto: Bojana Čupić)

Sagovornici su se saglasili da je unapređenje uslova rada zajednički zadatak te da će se na temelju redovne saradnje rješavati sva prioritetna pitanja.

Iz USSCG su izrazili zahvalnost premijeru na njegovom uvažavanju i spremnosti da vodi dijalog sa USSCG i ukazali na potrebu dalje saradnje socijalnih partnera po pitanjima od zajedničkog interesa.

Sastanku su prisustvovali zamjenici generalnog sekretara USSCG Željko Burić i Zvonko Pavićević, kao i savjetnica za pravna pitanja Ivana Mihajlović.

Preporučujemo za Vas