Šehović: Za Crnu Goru je zadovoljsto da u obrazovanju za partnera ima Kinu

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da će biti razmotreno i potpisivanje sporazuma, a da su nadležne službe dvije strane zadužene za dalju operacionalizaciju dogovora i konkretnih oblasti za saradnju
533 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 25.09.2019. 17:03h

Crna Gora i Kina imaju potencijal za saradnju u prosvjeti koji se može realizovati kroz unapređenje sistema razmjene akademskog osoblja, ocijenjeno je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića i predsjednika kineske Akademije nauka Bai Čunlija.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da će biti razmotreno i potpisivanje sporazuma, a da su nadležne službe dvije strane zadužene za dalju operacionalizaciju dogovora i konkretnih oblasti za saradnju.

Šehović je rekao da će do kraja godine uzvratiti posjetu Kini, i da je za Crnu Goru zadovoljsto da u oblasti obrazovanja za partnera ima tu državu, odnosno kinesku Akademiju nauka.

Akademija je, kako je kazao, dala ključni doprinos tehnološkom napretku Kine, u svojoj nadležnosti ima tri univerziteta sa brojnim inostranim studentima, i okuplja 70 hiljada naučnih radnika.

Šehović je rekao da su u pripremi sporazumi o saradnji između dva ministarstva obrazovanja i o međusobnom priznavanju visokoobrazovnih isprava.

On je kazao da vjeruje da će planirana posjeta crnogorske delegacije Kini u narednim mjesecima biti produktivna.

Čunli je predstavio Međunarodnu alijansu naučnih institucija i istakao otvorenost Kine za saradnju u oblasti tehnologija.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u posljednje tri godine dodijeljeno oko 60 stipendija za studije u Kini.

Kineska Akademija nauka osnovana je 1949. godine, sada slavi 70 godina postojanja i vodeća je institucija u nauci i tehnologiji u toj državi. U okviru Akademije funkcionišu tri Univerziteta i 104 istraživačka instituta.

Bonus video: