Herceg Novi: Ambasada Japana donirala navalno vozilo hercegnovskim vatrogascima

Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi inicirala je ovaj projekat sa ambasadom Japana u Beogradu još 2016. godine, ugovor o donaciji potpisan je 2017., da bi danas bio realizovan
149 pregleda 1 komentar(a)
vatrogasno vozilo herceg novi, Foto: Opština Herceg Novi
vatrogasno vozilo herceg novi, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 08.03.2018. 13:51h

Ambasada Japana u Beogradu danas je donirala hercegnovskim vatrogascima novo malo navalno vozilo, u okviru POPOS projekta „opremanja Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi“. Donacija je vrijedna 63 hiljade eura, a vozilo će po potrebi biti korišteno na Šetalištu Pet Danica, u zaleđu grada i na aktivnim požarima.

„Čuo sam da je u poslednjih nekoliko godina Opština Herceg Novi bila pogođena brojnim šumskim požarima. Donirana oprema biće korištena za sve aktivnosti na gašenju požara, naročito u strmim ulicama, starom gradu i u blizini Škvera. Vlada Japana će nastaviti da pruža pomoć na lokalnom nivou od koje će koristi imati svi građani Crne Gore, pa se i nadam da će dobri odnosi među našim zemljama biti još bolji u budućnosti, kazao prvi sekretarae ambasade Japana Jamato Masajoši .

„Pomogli ste našim građanima i svima nama kojima je zadatak da društvo činimo bezbjednim i prosperitetnim za sve. Pored spremnosti i želje svih nas da očuvamo našu zajednicu sigurnom, za tako nešto potrebna su finansijska sredstva, savremena oprema i dobri odnosi sa susjednim državama i gradovima, ali, kako se pokazuje, potrebna je i prijateljska ruka jakih i uređenih država kao što je Japan, poručio je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi inicirala je ovaj projekat sa ambasadom Japana u Beogradu još 2016. godine, ugovor o donaciji potpisan je 2017., da bi danas bio realizovan.

Cilj POPOS-a pokrenutog 1989. godine je da direktno odgovori na različite, ali osnovne razvojne potrebe stanovništva na poljima primarne zdravstvene nege, osnovnog obrazovanja, socijalne pomoći, zaštite životne sredine, itd. Programom se pruža bespovratna finansijska pomoć, relativno malih razmera, ali fleksibilno i na vreme, organizacijama koje rade u raznim sferama na poboljšanju životnog standarda lokalnog stanovništva. Za posljednjih 20 godina posredstvom POPOS-a u Crnoj Gori finansirana su 43 projekta vrijedna 2.739.669 eura. Pripadnici Službe zaštite i spasavanja izveli su pokaznu vježbu gašenja zapaljenog automobila sa novim navalnim vozilom.

Bonus video: