Ulcinj: Daju parcelu za deblokadu računa

Ulcinj prevodi na Vladu 8.000 kvadrata zemljišta u očajničkom pokušaju da nakon više od dva mjeseca odblokira žiro-račun i izbjegne kolaps. Vlada uplaćuje tri i garantuje za još dva miliona eura
6477 pregleda 0 komentar(a)
Atraktivna parcela u blizini hotela Galeb, Foto: Vijesti
Atraktivna parcela u blizini hotela Galeb, Foto: Vijesti

Opština Ulcinj prebaciće na Vladu oko osam hiljada kvadrata atraktivnog zemljišta između nekadašnjeg hotela “Galeb” i “Albatros” u očajničkom pokušaju da nakon više od dva mjeseca odblokira žiro-račun i izbjegne kolaps. Vlada će zauzvrat Opštini uplatiti tri miliona eura i kod banaka garantovati za još dva, koje će predvidjeti budžetom za narednu godinu.

To je, kako saznaju “Vijesti” iz više izvora, dogovoreno prošlog petka na sastanku u kabinetu predsjednika Vlade Duška Markovića kome su, osim premijera, prisustvovali predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni, predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, predsjednik Nove demokratske snage - Forca Nazif Cungu, sekretar za finansije i budžet Sead Osmanović i ministar finansija Darko Radunović.

Atraktivna parcela pokriva iznos koji će Vlada uplatiti Opštini budući da se tržišna cijena kvadratnog metra u toj zoni kreće više od 600 eura. Prema saznanjima “Vijesti”, geometri su posao obavili već u subotu pa je realno očekivati skoru deblokadu računa.

Žiro-račun Opštine na iznos od oko šest miliona eura blokirala je budvanska firma “Rekreaturs”, za srušene objekte u naselju K1 prije 35 godina. Blokada računa uslijedila je nakon što je Vrhovni sud u martu ove godine potvrdio presudu Apelacionog suda u korist firme “Rekreaturs”, koja posluje u okviru „Atlas grupe“ biznismena Duška Kneževića koga potražuje Crna Gora. Sa računa je do prije dvadesetak dana bilo skinuto 1,3 miliona eura.

Pravni zastupnik ulcinjske Opštine, podgorički advokat Filip Jovović kazao je ranije “Vijestima” da je nakon odbijanja revizije preostali pravni lijek podnošenje žalbe Ustavnom sudu. U slučaju negativnog odgovora, naveo je, naredna adresa je Strazbur.

Naselje K-1, što je šifrovani naziv za Kosovo jedan, izgradio je Sindikat Elektroprivrede Kosova 1980, kao pomoć stanovnicima Ulcinja koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom. Kneževićev Rekreaturs pravni je nasljednik bivšeg društvenog preduzeća DP “Rekreaturs” iz Prištine, čije su sjedište krajem 1999, nekoliko radnika izbjeglih od bombardovanja NATO alijanse, preselili u Budvu. Ono je uz “K 1” bilo i vlasnik velikog sindikalnog odmarališta u Kamenovu, nadomak Budve, izgrađenog na 33 hiljada metara kvadratnih.

Iz Opštne Ulcinj godinama unazad insistirali su da sud provjeri registraciju tužioca jer, kako su tvrdili, nije utvrđeno da je ta firma stvarno pravni nasljednik i investitor koji polaže pravo na odštetu. Osim toga, Opština Ulcinj je tokom trodecenijskog suđenja uporno pokušavala da dokaže da ona nije srušila naselje niti donijela bilo kakavu odluku o tome, već Podgorica. Pravni zastupnici su isticali prigovor nedostatka pasivne legitimacije, s obzirom da su objekti koji su srušeni, a za koje se tražila naknada, uklonjeni na osnovu Rješenja republičkog komiteta za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove Crne Gore. Opština Ulcinj, pisalo je u reagovanju nakon odluke Privrednog suda, nije poništila građevinsku dozvolu, već je to učinio Republički urbanistički inspektor 1983. godine, kada je donio rješenje o poništenju dozvole po pravu nadzora. Sve to, tvrdili su zastupnici ukazuje na to da je država kriva za rušenje objekata, a ne Opština, koja je izdavanjem dozvole, omogućila SIZ-u za odmor i rekreaciju radnika Kosova da gradi, što ni u kom slučaju ne može biti osnov za štetu.

Marković je pomoć Opštini najavio ljetos, prilikom svečanog otvaranja dionice puta Ulcinj- Krute kada je rekao „da Vlada zajedno sa Opštinom Ulcinj radi ne da bi pomagala, nego da bi Ulcinj mogao sam da se bavi pitanjima razvoja“.

„ Ali da bi došao u tu situaciju moramo da rješavamo teška pitanja na koja nijesmo uticali“, rekao je tada Marković odgovarajući na pitanje novinara.

Radnici najavljuju štrajk, košarkaši istupili iz takmičenja

Dvomjesečna blokada računa reflektovala se haotično na stanje u Opštini, javnim preduzećima i sportskim klubovima koji se finansiraju iz gradskog budžeta. Zaposleni u Opštini najavili su štrajk zbog neizmirivanja obaveza, a košarkaški klub, koji se takmičio u Prvoj crnogorskoj ligi, istupio je iz takmičenja i posvetio se radu sa mlađim kategorijama.

Na dobrom putu to je da uradi i FK Otrant Olimpik, koji je u utorak izdao saopštenje u kome se kaže, da ukoliko se hitno ne nađe rješenje, biće primoran da odustane od daljeg takmičenja seniora u Drugoj crnogorskoj ligi,kao i selekcije koje se takmiče u Kadetskoj i Pionirskoj ligi.

Bonus video: