Fakulteti UCG izgubljeni u prevodu, ali novac može i u dvije rate

Predsjednik UO otpisao univerzitetskim jedinicama da je neprihvatljivo što ga pogrešno tumače u vezi sa magistrandima
4218 pregleda 0 komentar(a)
“Poštujemo norme”: Rektorat UCG
“Poštujemo norme”: Rektorat UCG

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UO UCG) Duško Bjelica optužio je dekane fakulteta da su pogrešno protumačili njegov raniji dopis i tako u zabludu doveli studente.

Međutim, nakon jučerašnje sjednice, UO je saopštio da je studentima magistarskih studija odobreno plaćanje neizmirenih finansijskih obaveza iz prethodne godine u dvije rate: “Studenti će moći prvu ratu uplatiti prilikom upisa studija 2019/20. godine, a drugu ratu do 31. decembra 2019. godine, odnosno najkasnije sedam dana prije odbrane magistarskog rada, ukoliko je odbrana zakazana prije označenog datuma...”.

Skoro 300 studenata magistarskih studija peticijom zahtijeva da UCG odustane od namjere da od njih naplati, mimo školarine, još 1.000 eura. Većina studenata tvrdi da su položili sve ispite, a nisu odbranili tezu, zbog čega UCG od njih zahtijeva dodatan novac. Neki su, kako su kazali, već i uplatili dio traženog iznosa, da ne rizikuju ispis.

Izvjesno je da fakulteti nijesu dobro razumjeli raniji dopis predsjednika UO, pa ih je Bjelica 19. septembra upozorio na to da je “...neprihvatljivo i neutemeljeno kako većina fakulteta pogrešno interpretira svoju obavezu i obavještava studente da od ove studijske godine UO zahtijeva ispis ili regulisanje statusa na drugi način...”.

Iako danima nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”, sa UCG su juče saopštili da poštuju zakone i druge propise, te da vode “računa o primjeni propisa na organizacionim jedinicama”... Naveli su i da je pristup “Vijesti” temi “senzacionalistički”, ali nisu odgovorili da li i koji studenti, na osnovu čega plaćaju iznos preko plaćene školarine, niti kako se on računa.

Magistrandi Fakulteta političkih nauka juče su “Vijestima” kazali da ih upravo fakultet nepoštovanjem ispitnih rokova, onemogućava da na vrijeme završe svoje obaveze.

Iz Organizacije KOD kazali su da, ako je tačno da UCG nameće studentima da plate 1.000 eura preko iznosa školarine, onda je takva odluka „neprimjerena, kako tonom, tako i sadržinom“.

„Interes zajednice je da zadrži mlade u zemlji, a ne da ih dodatno ovakvim postupcima ohrabruje na napuštanje“, kazao je Mirza Krnić iz KOD-a.

Ocijenio je i da “rukovodstvo UCG nažalost obrazovanje shvata kao biznis”.

„A ne kao priliku da kao zajednica imamo što više znanja. Ako bismo ovu situaciju pretočili u brojeve: oko 100 studenata postdiplomaca bi trebalo da uplati onoliko novca koliko košta stan koji je ministra častila država od para roditelja studenata od kojih se sada žarom javnih izvršitelja naplaćuje ne znamo šta“, kazao je on.

Bonus video: