Vlada da odustane od predloženih izmjena Zakona o SPI

Ocjenjuje se da Vlada drastično sužava pojam informacije, ponovo ostavljajući na volju državnim organima da proizvoljno procjenjuju da li neki podatak jeste ili nije informacija od javnog značaja
727 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Luka Zeković

Grupa od 44 nevladine organizacije (NVO) zatražila je da Vlada i Ministarstvo javne uprave odustanu od predloženih izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) koje, kako se ocjenjuje, uvode nova ograničenja i drastično smanjuju transparentnost institucija, suprotno međunarodnim standardima.

"Umjesto da unaprijedi važeći Zakon, Vlada predlaže još gora rješenja kojima se urušava fundamentalno pravo garantovano Ustavom Crne Gore i međunarodnim konvencijama", kaže se u otvorenomm pismu, povodom Međunarodnog dana SPI.

Predloženim izmjenama uvodi se takozvana zloupotreba prava na pristup informacijama, i institucijama daje ogromno diskreciono ovlašćenje da, bez bilo kakvih kriterijuma, odbiju da objave informacije od javnog značaja.

Zahtjevi, kako se navodi, mogu biti odbijeni, jer su “nerazumni” ili ih je previše, ili iz bilo kog drugog razloga, kada su suprotni cilju i svrsi zakona, koji ni jednim članom nisu definisani.

Ocjenjuje se da Vlada drastično sužava pojam informacije, ponovo ostavljajući na volju državnim organima da proizvoljno procjenjuju da li neki podatak jeste ili nije informacija od javnog značaja.

"Ta odredba ozbiljno narušava kompletan sistem pristupa informacijama i u direktnoj je suprotnosti sa međunarodnim standardima, koji jasno ukazuju da se pravo pristupa informacijama odnosi na sve podatke koje institucije posjeduju", kaže se u otvorenom pismu NVO.

Kako se navodi, smanjuje se broj obveznika ovog zakona, pa Vlada predlaže da političke partije koje se dominantno finansiraju iz državnog budžeta, budu izuzete iz primjene ovog zakona.

"Imajući u vidu raširenu političku korupciju, ovakve izmjene zakona, uoči izborne godine, onemogućile bi kontrolu ogromnih novčanih tokova i dodatno urušile već nisko povjerenje građana u izbore", smatraju ove NVO.

Izmjenama zakona Vlada, kako se ocjenjuje, u potpunosti isključuje obavještajno-bezbjedonosni sektor, kao i sve informacije koje se dijele sa međunarodnim tijelima ili trećim zemljama, za koje Vlada odluči da su povjerljivi.

"Na taj način građanima se oduzima mogućnost da pred sudom provjeravaju da li su podaci zakonito proglašeni tajnom", kaže se u reagovanju.

Predviđa se da se pravo pristupa informacijama može uskratiti i kada drugi zakoni propisuju da je neka informacija tajna.

"I to rješenje je suprotno međunarodnim standardima koji ne dopuštaju neograničene razloge za izuzetke, već samo one koji su potrebni i neophodni u demokratskim društvima. Savjet Evrope, čija je Crna Gora članica, ima precizno definisanu listu izuzetaka koja je znatno uža od Vladinog predloga", kaže se u otvorenom pismu.

Upozorava se da, iako je opšte raširena zloupotreba poslovnih tajni na koje se institucije pozivaju kada skrivaju podatke od javnog značaja, na šta ukazuje i Evropska komisija, Vlada nije ni pokušala da propiše definiciju tog pojma.

"Zbog svega navedenog smatramo da su predviđene izmjene suprotne međunarodnim standardima i predstavljaju direktnu prijetnju radu civilnog društva i medija, omogućavajući ogroman prostor za korupciju i nezakonito skrivanje informacija od značaja za javnost", kaže se u otvorenom pismu 44 NVO.

One su pozvale Vladu da povuče predloge iz Nacrta izmjena i dopuna Zakona, i u punoj saradnji sa ekspertima, nevladinim sektorom i medijima, definiše rješenja koja će omogućiti ostvarivanje fundamentalnog ljudskog prava na pristup informacijama, u skladu sa Ustavom i međunarodnim konvencijama.

Potpisnici otvorenog pisma su NVO: Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, Akcija za ljudska prava - HRA, Institut alternativa - IA, Centar za monitoring i istraživanja - CEMI, Centar za demokratsku tranziciju - CDT, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore - CIN-CG, NVO 35 mm, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore, Centar za demokratiju i ljudska prava - CEDEM, Centar za građanske slobode - CEGAS, Politikon mreža, Ekološki pokret OZON, Centar za zaštitu i proučavanje ptica - CZIP, Green home, Expeditio, Organizacija KOD, Media centar, Centar za ženska prava - CŽP, Sigurna ženska kuća – SŽK, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore – UMHCG, Udruženje paraplegičara Crne Gore, Crnogorsko društvo ekologa, NVO Breznica, Centar za razvoj Durmitora, MJSJA – Dr Martin Schneider – Jacoby Association, Eko-tim, Anima, NVO Stečajci u Crnoj Gori, Fondacija Pomoć - Akcija za sjever Crne Gore, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost, Fondacija Ruka prijateljstva, Naša akcija, Multimedijal Montenegro - Mmne, Ruka ruci, Udruženje za implementaciju prava - UZIP, Brain, Viva vita, Krug života, Nada, Centar za preduzetništvo, Mreža za edukaciju i razvoj servisa podrške za OSI – MERSP, Media tim, Mreža za promjene, Sindikat doktora medicine Crne Gore.

Bonus video: