Pravosuđe i mediji – prostor za unapređenje saradnje postoji

Novinari smatraju da prostora za unapređenje saradnje ima mnogo i nadaju se da će ovakve i slične diskusije dovesti do veće otvorenosti pravosuđa prema medijima
545 pregleda 0 komentar(a)
Sa panel diskusije, Foto: Privatna arhiva
Sa panel diskusije, Foto: Privatna arhiva

Nije dovoljno da se sprovede pravda. Mora i da se vidi kako se ona sprovodi“, kazao je još daleke 1923.godine čuveni engleski sudija, lord Gordon Hjuart. A da bi to sprovođenje pravde postalo vidljivo glavnu ulogu igraju medij, jer su oni posrednik između sudstva i tužilaštva, sa jedne i strane, i javnosti, sa druge. Zbog toga je potrebna veća i plodotvornija saradnja medija i pravosuđa, ali i uzajamno povjerenje i razumijevanje. To je zaključak panel diskusije „Pravosuđe i mediji“, koju je, u sklopu projekta „Građani u reformi pravosuđa“realizovali Centar za političku edukaciju (CPE) i Defendologija centar iz Nikšića, a uz podršku Centra za monitoring (CEMI), Centra za demokratiju i ljudska prava (Cedem), Mreže za afirmaciju evropskih integracija i Evropske unije (EU) kroz IPA program. Panelisti su bili predstavnici pravosuđa i medija.

„Sudovi treba pravovremeno da informišu javnost o svom radu i učine informacije dostupnim svim građanima pod jednakim uslovima, a informacije koje se objavljuju treba da budu takve da zadovolje interes javnosti. Siguran sam da u otvorenom razgovoru treba da rješavamo probleme jer smo i jedni i drugi pozvani da popravljamo društvo “, kazao je predsjednik nikšićkog Osnovnog suda Vukota Vujačić i istakao dobru saradnju sa medijima.

I osnovna državna tužiteljka Vjera Mićunović pohvalila je saradnju Osnovnog državnog tužilaštva sa medijima, ali i naglasila da se mora voditi računa da se javnost informiše u onoj mjeri u kojoj se neće narušiti zakonitost vođenja postupka. Novina u Tužilaštvu koja bi trebalo da doprinese boljoj informisanosti građana, kao i saradnji sa medijima, je formiranje sajta Osnovnog državnog tužilaštva. Do sada su sve informacije objavljivane

putem sajta Vrhovnog državnog tužilaštva, a sada će svoj sajt imati i sva Osnovna državna tužilaštva.

„Preko sajta objavljivaće se potvrđene optužnice, davaće se saopštenja za medije, a novena je i što će se putem tog sajta objavljivati zaključeni sporazumi o priznanju krivice“, kazala je Vujačić.

Novinari smatraju da prostora za unapređenje saradnje ima mnogo i nadaju se da će ovakve i slične diskusije dovesti do veće otvorenosti pravosuđa prema medijima, a samim tim i prema građanima koji su itekako zainteresovani za rad i rezultate sudstva i tužilaštva.

Prema riječima novinara TV CG, Darka Bulatovića, komunikacija sa pravosuđem je uglavnom štura, a nijesu rijetki slučajevi da novinari moraju da čekaju po nekoliko sati, nekada i čitav dan na adekvatnu informaciju iz tužilaštva. Dešavalo se i da na kraju ta informacija izostane. Zbog toga su, kako je kazao, novinari prinuđeni da do informacija dolaze preko insajdera. Istakao je i da bi sudski proces trebalo učiniti ljudima vidljivim kroz video-reportažu.

Novinarka Dnevnih novina “Vijesti” Svetlana Mandić, istakla je da pravosudni organi moraju znati da mediji istog dana izvještavaju o nekom postupku i da ukoliko od nadležnih ne dobiju konkretne informacije, novinari preostaju “alternativni izvori”. Kako je kazala ne treba saradnju svoditi samo na lična poznanstva i dobre odnose.

“Dobro bi bilo da postoji mnogo veće razumijevanje i povjerenje sa obje strane, da vi shvatite naš posao, a mi vaš“, poručila je ona.

Slavko Milić, ispred Defendologija centra, istakao je dobru saradnju i sa medijima i sa pravosudnim organima, dok je pravnica Vera Lalatović, sa aspekta građanina, istakla da pravosudni organi ne treba da čekaju da mediji traže informacije i tako im pruže priliku da (ne)profesionalno izvještavaju, već da sami te informacije, preko portparola, ponude.

Bonus video: