Irinej u manastiru Podlastva: Živa je naša vjera, ovo je veliko ohrabrenje za cijelo srpstvo

Ovo je nakon punih 27 godina, prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu. Posljednji put ove krajeve posjetio je 1992. tadašnji patrijarh Pavle
48992 pregleda 631 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Luka Zeković
Sa svečanosti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.09.2019. 21:07h

Patrijarh srpski Irinej stigao je večeras u grbaljski manastir Podlastva (opština Budva) gdje je počela svečana akademija obilježavanja, kako su naveli organizatori, osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj.

Vlada mišljenje da je umrla vjera u Crnoj Gori, ovo danas što vidim, ove crkve što su okitile prostore, oživljeno sveštenstvo, to je čudo božje, jedno veliko ohrabrenje", poručio je Irinej.

"Živa je naša vjera, ovo je veliko ohrabrenje za cijelo srpstvo. Ovo sto je vjekovima sejano na ovim prostorima, ne moze se uništiti ni dekretom ni odlukom ljudi, sve je to oblačak koji ce se razići. Ono što bog blagoslovi, to čovjek ne može uništiti", dodao je.

On je poručio da je jedini put "da se vratimo Bogu, crkvi svojoj, onoj vjeri i istini koju su živjeli naši preci."

"Slavimo osam vjekova autokefalnosti i 15 vjekova ove crkve. Neka je blagosloven ovaj dan i svi koji ste prisutni, da manifestujemo našu vjeru i duhovni život koji nas je toliko podigao. Da se vratimo istini i neće nas Bog ostaviti. Neka je Bog sa vama", kazao je patrijarh srpski Irinej.

Irinej
Sa svečanosti(Foto: Luka Zeković)

On je kazao da ovaj događaj nije samo radost Crne Gore, nego i "cijelog srpstva".

"Hvala Bogu sto mi je dao snage da prisustvujem ovoj velikoj duhovnoj radosti. Ovo nije samo radost Crne Gore, nego cijelog srpstva, ali i onih naših Srba raseljenih širom svijeta", rekao je Irinej.

Mitropolit Amfilohije u besjedi je kazao da je dolazak patrijarha veliki dar božiji.

”Ovdje je dolazio i Sveti Sava, pa redom svi patrijarsi su dolazili u ovu sadašnju Crnu goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Svetog Petra, pa do Petra II Tajnovidca”, kazao je mitropolit.

Irinej
Sa svečanosti(Foto: Luka Zeković)

Amfilohije je kazao da je narod sa velikom ljubavlju dočekao patrijarha.

“Vaša svetosti dobrodošli, na mnogaja i blagaja ljeta, poručio je Amfilohije.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević pozvao je patrijarha da vodi srpski narod kroz teška iskušenja kroz koja prolazi.

“Vaša svetosti u ime cijeloga Grblja sa posebnom čašću i radosću, želim da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u svetu zemlju, svetog cara Lazara Grbaljskog i kosovskog “, kazao je Carević.

Irinej
Sa svečanosti(Foto: Vuk Lajović)

Ovo je nakon punih 27 godina, prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu. Posljednji put ove krajeve posjetio je 1992. tadašnji patrijarh Pavle.

Irinej je avionom sletio na tivatski aerodrom, a potom se uputio ka Podlastvi, gdje je u u18 časova održana večernja služba sa svečanim dočekom, a potom se u 19 časova počela i svečana akademija.

podlastva
Patrijarh srpski Irinej na proslavi(Foto: Vuk Lajović)

U porti manastira je više od dvije hiljade vjernika.

podlastva
Sa proslave(Foto: Vuk Lajović)

Organizacioni odbor, na čijem se čelu nalazi Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, organizuje dvodnevne svečanosti. U odboru su, osim sveštenstva i grbaljski privrednici, kao i i predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević, gradski menadžer Milo Božović, te arhijerejski namjesnik bokokotorski Momčilo Krivokapić.

„Gradite za danas, gradite za sjutra, ali gradite i za vjekove. Kada se gradi za narod, onda to što se gradi mora biti trajno i jako kao sam narod“, riječima Svetog Simeona Mirotočivog najavljuju se svečanosti, a manastirski kompleks okićenje hiljada zastava, te posebnim svetlosnim efektima, oslikan je trobojkom.

podlastva
Sa proslave(Foto: Vuk Lajović)

Osim, kako se navodi, osam vjekova autokefalnosti SPC, obilježava se i 1.500 godina manastira Podlastva, a patrijarh Irinej osveštaće sjutra (28. septembra) paraklis (prim aut. crkvica prislonjena uz glavnu crkvu) Svetog Kneza Lazara i obnovljene konake manastira Podlastva.

Svečanosti prisustvuju i čelnici Nove srpske demokratije.

podlastva
Sa proslave(Foto: Vuk Lajović)

U subotu 28. septembra ujutru u devet časova je sveta liturgija, sa osvećenjem paraklisa Svetog Kneza Lazara i manastirskih konaka, dok u podne predviđena „Trpeza ljubavi“ uz prigodan kulturno-umjetnički program“.

podlastva
Sa proslave(Foto: Vuk Lajović)

Svečani ručak biće postavljen za dvije hiljade ljudi. Očekuje se dolazak nekoliko hiljada vjernika, a organizatori najavljuju to najvećim skupom srpskog naroda u ovom vijeku. Za obnovu manastira i održavanje manifestacije organizacioni odbor je prikupio više od 90 hiljada eura, a gotovo svako budvansko javno preduzeće i ustanova, kojim upravlja Opština, doniralo je novac na molbu Carević

Bonus video: