Delegacija Alfa centra učestvovala na konferenciji u Rumuniji

Konferenciju, koja je trajala četiri dana, organizovala je NVO „Centar za balkanske strategije“, čije je sjedište u Klužu
312 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: NVO Alfa centar
Sa konferencije, Foto: NVO Alfa centar

Tročlana delegacija nevladine organizacije (NVO) „Alfa centar“ iz Nikšića učestvovala je na konferenciji „Regionalna saradnja i dugoročni razvoj“ koja je održana u rumunskom gradu Aradu. Konferencija je okupila stručnjake i studente iz oblasti turizma, medija, ekonomije, dizajna i gastronomije, koji su analizirali potencijale iz navedenih oblasti i razmijenili iskustva.

„Analizirani su turistički potencijali okruga Arad i predlagana najoptimalnija i najkreativnija rješenja za unapređenje i razvijanje što raznovrsnije ponude, a učesnici iz zemalja regiona su predstavili konkretne primjere dobre prakse i identifikovali potencijalne barijere koje se mogu pojaviti tokom implementacije različitih projekata“, kazao je program menadžer u „Alfa centru“, Radoje Mijušković.

Predstavnici NVO iz Nikšića učesnicima konferencije predstavili su uspješno realizovani projekat „Iz Nikšića s ljubavlju“ koji je promovisan i u regionu, u Sarajevu i Mostaru.

„Rodila se ideja da sličnu promociju organizujemo i u nekoliko rumunskih gradova, a da na isti način oni svoju turističku, kulturnu i gastronomsku ponudu, promovišu u Crnoj Gori“, istakao je Mijušković i dodao da je konferencija bila dobra prilika da uspostave saradnju kako sa organizacijama iz Rumunije, tako i iz zemalja regiona.

Konferenciju, koja je trajala četiri dana, organizovala je NVO „Centar za balkanske strategije“, čije je sjedište u Klužu.

„Ideja je da se napravi pilot projekat koji bi bio implementiran u regionu, a tiče se pronalaženja solucija i novih načina za razvoj lokalne zajednice. Tokom ova četiri dana upoznali smo jedni druge sa situacijom u našim zemljama, kada je u pitanju razvoj turizma, ekonomije, infrastrukture, kako bi mladi ljudi dobili nove prilike za zaposlenje i kako bi ostali u svojim zemljama“, kazao je Florijan Groza, predsjednik „Centra za balkanske strategije“, navodi se u saopštenju „Alfa centra“.

Predstavnici zemalja učesnika konferencije, iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Rumunije, imali su priliku da razgovaraju sa predsjednikom Privredne komore okruga Arad, predstavnicima komuna Gjorog i Širija, kao i sa rektorom i zvaničnicama sa aradskog Univerziteta.

Učesnici konferencije imali su priliku i da se upoznaju sa kulturno-istorijskim znamenitostima Rumunije, njihovom gastronomijom, kao i da prisustvuju prezentaciji srednjovjekovnog oružja i učestvuju u simulaciji borbe korišćenjem pomenutog oružja.

Bonus video: