Fasada Dvora kralja Nikole decenijama na meti poruka vandala

“Najnoviji neprimjereni postupak neodgovornih pojedinaca Narodni muzej ovoga puta nije prijavio nadležnim državnim organima, a narednih dana, fasada će biti sanirana i dovedena u prvobitno stanje, uz instaliranje video-nadzora”
7413 pregleda 11 komentar(a)
Stalno na meti vandala: Arhivsko-bibliotečko odjeljenje Narodnog muzeja, Foto: Miloš Rudović
Stalno na meti vandala: Arhivsko-bibliotečko odjeljenje Narodnog muzeja, Foto: Miloš Rudović

Nakon što je još jednom ispisana fasada na zadnjoj kapiji Dvora kralja Nikole na Cetinju, Narodni muzej Crne Gore odlučio je da ovaj kompleks pokrije kamerama.

“Ovakvo ponašanje ukazuje na to da su ovo djela pojedinaca koji nemaju elementarno poštovanje prema istoriji, kulturi i tradiciji Crne Gore,” kazao je za “Vijesti” predstavnik Narodnog muzeja Ivan Mijanović.

Upravo je Dvor kralja Nikole prošle godine bio prvi po broju posjetilaca.

Od 182.000 posjetilaca koji su obišli muzejske jedinice na Cetinju prošle godine, malo manje od polovine obišlo je Dvor.

Međutim, decenijama se na fasadi kompleksa u kojem je smješteno Arhivsko-bibliotečko odjeljenje Narodnog muzeja ispisuju ljubavne, ali i druge poruke.

A nedavno je ponovo osvanula, između ostalog, ispisana citatima Petra II Petrovića Njegoša - “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”, “Lepo, lipo, ljepo i lijepo. Belo, bilo, bjelo i bijelo - listići su jednoga cvijeta”...

Predstavnik Narodnog muzeja kazao je da je fasada poslije sličnog čina posljednji put sanirana prije dvije godine.

“Najnoviji neprimjereni postupak neodgovornih pojedinaca Narodni muzej ovoga puta nije prijavio nadležnim državnim organima, a narednih dana, fasada će biti sanirana i dovedena u prvobitno stanje, uz instaliranje video-nadzora”, kazao je Mijanović “Vijestima”.

Mijanović pojašnjava da će zbog učestalosti ovakvih događaja, Narodni muzej takođe intenzivirati aktivnosti svojih službi koje su odgovorne za bezbjednost imovine, koji uključuje i dvadesetčetvoročasovne obilaske objekata.

Ističe da će to biti urađeno u skladu sa Planom zaštite koji obuhvata i tehničku zaštitu, poštujući odredbe Zakona o zaštiti podataka ličnosti.

Prema sajtu Narodnog muzeja, Arhivsko-bibliotečko odjeljenje raspolaže sa oko 50.000 bibliografskih i 100.000 jedinica arhivske građe.

Prema planu javnih nabavki, Narodni muzej planira da na radove na održavanju objekata utroši oko 90.000 eura.

Bonus video: