DPS odgovorio Bošnjak: Gdje ste na vlasti naknade skuplje

Iz DPS-a pitaju zašto predstavnici DF-a predložena rješenja nijesu primijenili u opštinama u kojima su na vlasti
53 pregleda 5 komentar(a)
park šuma Zagorič, Foto: Boris Pejović
park šuma Zagorič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2018. 17:49h

Računica jasno pokazuje da su naknade za legalizaciju bespravnih objekata u Podgorici značajno manje u odnosu na gradove u kojima Demokratski front (DF) učestvuje u vlasti, navodi se u reagovanju kluba odbornika DPS u skupštini Glavnog grada na izjave odbornice DF-a Branke Bošnjak.

Bošnjak je kazala da ponuđene cijene za legalizaciju nijesu u skladu sa standardom i mogućnostima najvećeg broja građana kojima bespravni objekat najčešće služi za stanovanje i koji su ih napravili iz nužde i borbe za golu egzistenciju.

Iz DPS-a, ragujući na tekst "Narod nema para za legalizaciju", koji je objavljen u “Vijestima”, navode da se Bošnjak, kada poredi cijene za legalizaciju objekata, osvrće na rješenja u Dubrovniku, Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, a preskače opštine u kojima vrše vlast.

“Kao, na primjer, Budva, koja je predložila najskuplje komunalije i to u rasponu od 90 do 290 eura po kvadratu u zavisnosti od zone i površine objekta, ili Kotor gdje će građani plaćati naknadu od 60 do čak 200 eura po kvadratnom metru. U Podgorici je to znatno manje, od 48 do 141 eura, a u šestoj zoni koja obuhvata sela, komunalije se neće plaćati”, navodi se u reagovanju.

Iz DPS-a pitaju zašto predstavnici DF-a predložena rješenja nijesu primijenili u opštinama u kojima su na vlasti “ako se već toliko brinu za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata i njihove vlasnike”.

“Bošnjak je dužna da odgovori građanima da li su u Kotoru i Budvi ponuđene cijene u skladu sa standardom i mogućnostima najvećeg broja građana kojima je taj objekat, objekat stanovanja, a koji su ga napravili iz nužde i borbe za golu egzistenciju? Da li su u ovoj opštini socijalno ugrožene kategorije oslobođene ovog plaćanja?”, navode iz DPS-a.

Tuzi će dobiti svoj novac

Iz DPS-a su reagovali i na tvrdnje odbornika Albanske alternative u Skupštini opštine Tuzi, Nika Đelj ošaja, da novac koji se zaradi od legalizacije u Tuzima treba da bude uplaćen u budžet Tuzi, a ne Glavnog grada. U reagovanju se navodi da će svaki cent koji od poreza, prireza i sličnih dažbina, bude prihodovan na ovoj teritoriji biti pretočen u razvojni budžet i opet služiti isključivo građanima Tuzi.

Iz DPS-a navode da je nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma definisalo jasne mjere za sve koji u predviđenim rokovima ne budu ušli u proces legalizacije, i apeluju da svi koji pozivaju građane da se ne prijavljuju, imaju to na umu.

“Kada se uspostave potrebni administrativni kapaciteti i usvoji neophodna legislativa, opštine u okviru Glavnog grada - Tuzi i Golubovci potpuno će samostalno vršiti i ovu djelatnost”, navodi se u reagovanju.

Glavni grad, navode, pomaže građanima ovih opština da uđu u proces legalizacije. Kada ove dvije opštine ispune potrebne uslove, građani sa tih područja će, kako navode, to pravo moći da ostvaruju direktno.

Bonus video: