Nikšić mirisao na drenjine

Nagrada za najljepši štand na privredno-turističkoj manifestaciji pripala Vladimirki Jovanić iz Gornjeg Polja kraj Nikšića
2914 pregleda 0 komentar(a)
Sa manifestacije, Foto: Svetlana Mandić
Sa manifestacije, Foto: Svetlana Mandić

Vladimirka Jovanić iz Gornjeg Polja, kraj Nikšića, nekadašnja nastavnica, a sada vrijedna penzionerka, imala je najljepši štand na privredno-turističkoj manifestaciji “Dani drenjina” koju istoimena organizacija već 12. put zaredom organizuje u gradu pod Trebjesom i koja je okupila oko 30 izlagača.

“Imam džem, kompot, marinirane drenjine, slatko, vino, ljuti sok, sirup, rakiju, liker. Tu su i džemovi od deset drugih vrsta voća. Sve je evo ekološko, domaće, neprskano, bez dodataka, sa minimalnom količinom šećera. Može nešto da se zaradi, mada cijene nijesu adekvatne kvalitetu”, kazala je Jovanić, koja ima više od hiljadu sadnica drijena.

dani drenjina
Vladimirka Jovanić osvojila prvu nagradu(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je kazala, koliko god da rodi ima dovoljno da se pokloni, napravi za kuću, ali i za prodaju.

Lidiji Giljen iz Mokre Njive, koja je rodom iz Makedonije, pripala je druga nagrada. Pošto joj je, kako sa osmijehom reče, “u krvi”, obzirom da je Makedonka, “spremanje zimnice”, pored prerade voća i pravljenja sokova, džemova, likera, ona je izložila i razne vrste salata, ajvar, pinđur. Priznaje da Nikšićanke umjesto uzimanja recepta i pravljenja zimnice po makedonskoj recpturi više vole da probaju to što ona napravi, ali se ne buni zbog toga.

dani drenjina
Lidiji Giljen pripala druga nagrada(Foto: Svetlana Mandić)

“Volim ovo da pravim, a narod zna da cijeni zdravu hranu i kupuje. Zadovoljna sam prodajom, a moramo nešto i da poklonimo, nije sve u novcu. Pošto sam po profesiji fizioterapeut počela sam i sa proizvodnjom krema, ulja i tinktura za masažu, kao i kozmetičkih sapuna”, kazala je Giljen.

dani drenjina
Sa manifestacije(Foto: Svetlana Mandić)

Dragica Šundić iz Župe, čiji štand je osvojio treću nagradu, ne može da se pohvali dobrim rodom voća.

“Što se drugog voća tiče ono je slabo rodilo. Najbolje su rodile drenjine i od ovoga što je rodilo uspjela sam da napravim i za kuću i za prodaju. Ovo meni dođe kao zabava, a kroz zabavu može da se zaradi i lijep džeparac. Samo treba da se radi”, kazala je Šundić.

dani drenjina
Dragica Šundić osvojila je treću nagradu(Foto: Svetlana Mandić)

Velimiru Đurđiću iz nikšićkog naselja Kličevo, koji je učesnik manifestacije od njenog osnivanja i koji se bavi prodajom sadnica drijena, pripala je specijalna nagrada.

Dani drenjina
Đurđiću specijalna nagrada(Foto: Svetlana Mandić)

Zorica Krković smatra da narod cijeni kvalitet i zdrave proizvode i priznaje da je, kada su njeni proizvodi u pitanju, mnogo veća potražnja od ponude.

„Po ovim proizvodima sam godinama prepoznatljiva. Sve što pravim je bez konzervansa i sve je pasterizovano. Svaki proizvod može dugo da stoji, ali jako brzo prođe. Sve uspijem da prodam, čak i fali. Ima dosta rada, dosta odricanja, jako je naporan posao, ali to je ono što ja volim i onda tu nema umora“, kazala je Krković.

dani drenjina
Zorica Krković(Foto: Svetlana Mandić)

Slavojka Babić bi voljela da što veći broj ljudi počne da se bavi proizvodnjom domaće zdrave hrane, a Marini Babović je drago što je kod naroda kvalitet i dalje na cijeni.

“Suprug se bavi pčelarstvom, a ja preradom raznog voća. Iako je prošla godina, što se tiče roda, bila mnogo bolja od ove, ne mogu se požaliti ni na ovu godinu. Kvalitet prodaje proizvod tako da ne moram da brinem za prodaju, a ko radi može i da zaradi. Ko jednom kupi uvijek se vrati”, kazala je Babović.

dani drenjina
Marina Babović(Foto: Svetlana Mandić)

U ime organizatora izlagače i posjetioce je pozdravila Marina Kovačević koja je podsjetila da je manifestaciju “Dani drenjina” prije 12 godina pokrenuo Slobodan Bato Mirjačič koji je i najzaslužniji za popularizaciju drijena.

“Ovakvim i sličnim okupljanjima želimo podstaći razvoj malih porodičnih gazdinstava, njihovo promovisanje i afirmaciju. Takođe, cilj nam je i razvoj agroturizma, kao specifične mogućnosti razvoja crnogorskog sela”, kazala je ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Sonja Baćović.

Baćović
Baćović(Foto: Svetlana Mandić)

U programu, koji je vodila Vesna Kovač, a pripremila i scenario uradila Ratka Radunović, sekretarka Dječijeg saveza Nikšić, učestvovali su dječiji vrtić “Kosovka djeojka”, Gordana Sarić, JU “Zahumlje”, Luka Bajović, Umjetnički centar “Korak”, Školica manekenstva i novinarstva “Čarolija”, plesni klub “Art viva dance”, Ivona Garčević, Đorđije Aleksić i KUD “Čigra”.

dani drenjina
Sa manifestacije(Foto: Svetlana Mandić)

Manifestacija se nastavlja sjutra u Osnovnoj školi “Ivan Vušović”, na Vidrovanu, gdje će biti održan čas o značaju drenjine, ali i organizovano likovno i literarno takmičenje, a najboljima će biti uručene prigodne nagrade.

Gosti iz Novosibirska

Gost manifestacije bila je kompanija „Siberian Wellness“ iz Novosibirska, koja je predstavila organske proizvode za zdravlje.

Svetlana Kupri, lider pomenute korporacija, podsjetila je da su počeli sa dva proizvoda, a da ih danas imaju više od 200, da imaju široku liniju biološki aktivnih dodataka hrani i kozmetici,da su zastupnici Olimpijskog komiteta Rusije, i da o kvalitetu njihovih proizvoda vodi računa preko 120 naučnika.

Bonus video: