Voze putem kralja Nikole, piju vodu kralja Aleksandra

U Gornjem Zagarču tvrde da žive život nedostojan čovjeka u 21. vijeku, muku muče sa strujom jer je nema i kad “zagrmi u Italiji“, ali i sa putem i vodom
9550 pregleda 14 komentar(a)
Bistijerna kralja Aleksandra u Gornjem Zagarču, Foto: Zoran Đurić
Bistijerna kralja Aleksandra u Gornjem Zagarču, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.09.2019. 15:32h

U mjestu Gornji Zagarač, nadomak Danilovgrada, kao da je vrijeme stalo - mještani tvrde da žive život nedostojan čovjeka i da nekadašnja Katunska nahija nije zaslužila da danas liči na afričku zabit.

Rijetki stanovnici sela kažu da u 21. vijeku žive bez struje, vode i puta.

Iako razumiju da je teško izgraditi vodovod, ne mogu da shvate da godinama žive bez struje, svega desetak kilometara od Danilovgrada.

Pričaju da im se uređaji kvare zbog problema sa napajanjem i poručuju da će tražiti odštetu i ako treba tužiti nadležne zbog štete koju trpe godinama.

Čim zagrmi u selu, kažu da gase uređaje i čekaju da se izvedri.

“Zagrmi u Italiji - nema struje. Naoblači se - nema struje. Duva vjetar, grije sunce - opet nema struje. Nemamo je svako veče od jedan sat poslije pola noći, pa do tri ili šest ujutru“, priča za “Vijesti“ Miodrag Miško Radonjić.

Miško Radonjić
Gasimo uređaje čim zagrmi: Miško Radonjić(Foto: Zoran Đurić)

On kaže da su nadležni popravili svega tridesetak, od ukupno 250 stubova za struju, ali da ni novi nijesu u ništa boljem stanju.

“Zovem elektroprivredu i kažu mi da sam dosadio, a nema mjeseca da ih ne pozovem. Plaćam struju unaprijed po nekoliko mjeseci, ali struje nema. Dalekovod je najveći problem, neka što je mreža niskonaponska. Stubovi padnu, a zimi ovuda prolaze lovci. I onda ja, srčani bolesnik, idem da dižem mrežu da ne bi neko poginuo, jer mi se čini da bih bio odgovoran“.

Mještani tvrde da im nadležni stalno govore da je dalekovod u kvaru.

Napominju da neki bagremovi stubovi nijesu promijenjeni od 1969.

“Uključite dva kola na šporetu - struja nestane, ne može da radi ni frižider ni zamrzivač“, kaže Đurović.

Njegovu priču potvrđuje i komšija Đoko Keković koji je nedavno krenuo da betonira put do kuće. To, tvrdi, nikako ne bi mogao da radi bez agregata.

“Žalosno je da ne možemo da uključimo šporet da skuvamo kafu. Voda - neka, nema načina, ali da nema puta i struje - to je van pameti. Ne daj Bože da neko puca iz puške, iskočio bi osigurač u trafostanici“.

Miško Radonjić
Stogodišnji put nije popravljan: Miško Radonjić(Foto: Zoran Đurić)

U Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) tvrde da potpuno razumiju negodovanje mještana.

Uvjeravaju ih da su preduzeli sve mjere kako bi izašli u susret njihovim zahtjevima i da će to i dalje činiti. Iz te kompanije “Vijestima“ su rekli da su detaljno upoznati sa situacijom na kompletnom području Danilovgrada i da planiraju investicije i druge aktivnosti vezane za održavanje mreže.

Kažu da su kvalitet napajanja strujom u pojedinim djelovima danilovgradske opštine podigli na značajno viši nivo, a da su na području Gornjeg Zagarača tokom ove godine zamijenili 38 stubova.

Ističu da očekuju da će mreža sa koje se strujom napaja mjesto uskoro ući u plan Projekta revitalizacije i da će kompletna insfrastruktura da bude rekonstruisana, pa će i napon biti značajno poboljšan.

Poslije struje, seljani kažu da im je put najveći problem, jer stari od Danilovgrada do Čeva, izgrađen prije 110 godina za vrijeme kralja Nikole, nije rekonstruisan.

Pričaju da su nadležni “dolazili i snimali put”, ali da ne vjeruju da će ikada dobiti novi.

Poručuju Vladi da se okrene ruralnim područjima i oživi selo.

Tvrde da kroz Gornji Zagarač često, zahvaljujući navigaciji ili mapi, “zalutaju“ strani turisti iz pravca Bosne, a koji žele do Kotora.

Pojedini mještani sela sa dvadesetak staračkih domaćinstava vodu i dalje piju iz bistijerne koju je izgradio kralj Aleksandar.

“Pijemo vodu iz kamenica, ublova i bistijerni... Tu se kupaju žabe, zmije i blavori, čitavi životinjski svijet i niko da dođe i provjeri kakvu vodu pijemo. Pa neko je valjda u Opštini Danilovgrad nadležan da to kontroliše“, kaže Radonjić.

Kod doktora na sankama kad padne veliki snijeg

“Živimo kao prije sto godina. Prije nekoliko godina zamijenjen je krov na školi, koja je najstarija na ovoj teritoriji. Zatvorena je već dvadeset godina i nema đaka. Imali smo ambulantu, ni nje više nema“, priča Radonjić.

On kaže da zimi niko ne čisti put, ni kada napada po dva metra snijega, pa su po njega prije nekoliko godina dolazile motorne sanke kada je imao zdravstvenih problema.

“Ulagano je u Bandiće i Donji Zagarač, a u Gornji vrlo malo. Pozivam članove mjesnog odbora Zagarač, njih dvoje pored mene koji su iz Gornjeg, da napuste mjesnu zajednicu i podnesu ostavke pod hitno, dok se ne popravi stanje”, poručuje Radonjić.

CEDIS: Nije bilo žalbi i zahtjeva za nadoknadu štete ove godine

Iz CEDIS-a kažu da su na području Gornjeg Zagarča od početka septembra registrovana tri prekida struje u napajanju duža od 30 minuta.

Uzrok je, navode, bio požar na dalekovodu Danilovgrad.

Zagarač
Stubovi stari više od pola vijeka, tvrde mještani(Foto: Zoran Đurić)

U kompaniji tvrde da reaguju na svaku žalbu korisnika, da njihove ekipe nakon svake prijave kvara izlaze na teren i da brzo obrađuju i zahtjeve za intervencije na mreži mimo prekida u napajanju.

Prema njihovim podacima, ove godine nemaju nijedan zahtjev, niti žalbu od korisnika sa područja Gornjeg Zagarča zbog problema za mrežom, ali ni zahtjev za nadoknadu štete.

Iz CEDIS-a poručuju da svi korisnici mogu na njihovom sajtu www.cedis.me da nađu sve potrebne formulare za podnošenje prigovora i zahtjev za nadoknadu štete.

Bonus video: