Kazivanja Rumice, Jelisavke i Todorice dio crnogorskog i evropskog kulturnog nasljeđa

Tokom kolonizacije iz Kolašina je otišla i Jelisavka , ali nikad nije zaboravila igre otmice uz pjesmu „Dobro veče, gospo...“ i kolo „kukunješ“ iz kolašinskog kraja.
932 pregleda 0 komentar(a)
Sa manifestacije u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Sa manifestacije u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.09.2019. 14:53h

“Tri žene kako prenosici kulturnog nasljeđa“ program je, kojim su u kolašinskom Centru za kulturu sinić obilježili Dane evropske baštine. Kazivanja Rumice Lazerevski, Jelisavke Seke Bulatović i Todorice Radojević, zabilježena na terenu, tokom istraživačkog rada, anasambl KUD „Mijat Mašković“ pretočio je u originalan i dinamičan scenski izraz. Publika je, pored djelova intervjua sa tri starice, od kojih su dvije tokom kolonizacije odselile u Krušćić, na pozornici mogla da vidi ono što su članovi KUD-a razvili od njihovih kazivanja i unaprijedili do statusa kulturnog dobra.

„U kamenim Rovcima, kada smo je posjetili, dočekala nas je rakijom, starom 12 godina Todorica Radojević, rođena 1924. godine. Više od tri sata kazivala nam je o onome što i jeste i nije za priču. Od „maglice“ do „tanca“, sve smo igrali s njom. Najvažnije, pokzala nam je kako se nekada igralo „po crnogorski“ „- ispričali su članovi KUD- , a potom na sceni igrali „crnogorski nijemo“ u parovima i „maglicu“.

Sa bakom Rumicom, rođenom 1923. godine u Sreteškoj Gori, sreli su se u Kruščiću, gdje je došla kao partizanska bolničarka. Više od pet sati ta „žena, koju je život vodio od igranki do tužbalice“, pred kamerama istraživača kolašinskog kulturnog nasljeđa, govorila je o svojim sjećanjima na ono što danas rijetko ko pamti.

„Govorila nam je o tome kako se mijenjala nošnja, kako se pjevalo, prvo knjazu, onda kralju, pa drugu Titu. Pokazala nam je i staru svadbenu igru otmice „kalumper“. Ta igra bila je nekad dio obaveznog svadbenog rituala, a kasnije dio zabave... Kazivala nam je i o nekoliko napjeva, koji do sada nijesu publikovani, poput poznate pjesme „sadih jelu u planinu“. Ta pjesma nekada se izvodila drugačije, pjevale su je dvije djevojke, a način pjevanja se nazivao „podvoje“.“

I ono što je ispričala Rumica u Krušćići, ansambl KUD-a izveo je na kolašinskoj sceni.

Tokom kolonizacije iz Kolašina je otišla i Jelisavka , ali nikad nije zaboravila igre otmice uz pjesmu „Dobro veče, gospo...“ i kolo „kukunješ“ iz kolašinskog kraja.

„Često se igralo samo uz ritam koraka. Muškarci bi u džepove stavljali sitan novac, koji bi zveckao u ritmu koraka, a time bi i privlačili pažnju djevojaka. Trupalo se bez išta, dok ne popadamo", ispričala je Jelisavka, a igrači i pjevačka grupa kolašinskog KUD-a njene riječi pretočili u koreografiju.

Dani evropske baštine
Sa manifestacije u Kolašinu(Foto: Dragana Šćepanović)

Kako kažu u Centru za kulturu, važnost kazivača, kao prenosioca nematereijalnog kulturnog dobra je nemjerljiva. Rumica, Jelisavka i todrica su, objašnjavaju, „i sebe i nas utkale u crnogorsko, ali i evropsko nasljeđe, a bez njih bi većina igara i pjesam bile zauvijek zaboravljene“.

Dani evropske baštine
Sa manifestacije(Foto: Dragana Šećpanović)

Manifestacija Dani evropske baštine, realizuje se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi. Ovogodišnja tema je “Umjetnost i zabava – baština na pozornici”, a u Kolašinu je povezana sa kulturnim dobrom “Tradicionalne igre kolašinskog kraja”, čiji čiji je nosilac KUD “Mijat Mašković” . Kolašinski Centar za kulturu, u saradnji sa Ministarstvom kulture, po drugi put obilježava Dane evropske baštine.

Bonus video: