ESTRADNI MENADŽER OSNIVAČ FIRME ČIJI JE KREDIT OPŠTINA ZATVORILA PRIJE 12 GODINA

Budvani platili Marićev dug od 2,8 miliona

Riječ je o jednoj od najvećih korupcionaških afera koju istražuje Specijalnotužilaštvo, a javnosti do danas nije bilo poznato ko stoji iza firme kojoj je tadašnja DPS-SDP vlast uplatila novac, bez odluke lokalnog parlamenta Marić je “Vijestima” kazao da ostavlja Specijalnom tužilaštvu da ispita sve i nije želio da komentariše da li je “Lark business” njegova firma, ali je istakao da Budvu nije oštetio ni za cent
18379 pregleda 8 komentar(a)
Poziva Tužilaštvo da sve ispita: Marić, Foto: Vijesti
Poziva Tužilaštvo da sve ispita: Marić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 29.09.2019. 15:45h

Estradni menadžer Radomir Raka Marić osnivač je kompanije kojoj je Opština Budva prije dvanaest godina zatvorila kredit od 2,8 miliona eura.

Prema dokumentu dostavljenom “Vijestima”, Marić je kompaniju “Lark business” osnovao u Panami prije više od dvije decenije.

Riječ je o jednoj od najvećih korupcionaških afera u Budvi kojim se bavi i Specijalno tužilaštvo, a javnosti nije bilo poznato ko je vlasnik kompanije čije je sjedište danas u Bijeljini.

U izvodu registra dostavljenom “Vijestima”, piše da je Marić direktor kompanije, a da je predsjednica njegova supruga Žana.

Tadašnja lokalna DPS-SDP vlast, mimo odobrenja budvanske Skupštine, odlučila je da zatvori kredit koji je kod CKB banke uzela potpuno nepoznata firma...

Marić je “Vijestima” kazao da ostavlja Specijalnom tužilaštvu da ispita sve i nije želio da komentariše da li je “Lark business” njegova firma, ali je istakao da Budvu nije oštetio ni za cent.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Marićeva kompanija bila je angažovana prilikom organizacije koncerta rok grupe Rolingstons 2007. godine, a novac je navodno utrošen za tu namjenu.

Dokument iz kojeg se vidi da je Marić osnivač firme
Dokument iz kojeg se vidi da je Marić osnivač firme(Foto: Vijesti)

“Vijesti” su nedavno objavile da jedan od bivših čelnika Opštine Budva progovorio pred specijalnim tužiocima kako i zbog čega je iz gradske kase plaćeno 2,8 miliona eura kredita nepoznate firme, ali i kako je Marić sa 700.000 eura pomogao lokalnoj upravi u tom poslu.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na čijem čelu je Milivoje Katnić, nedavno su gradskim vlastima proslijedili dopis kojim traže da im se dostave raspoloživi spisi o tom slučaju - da li je postojala skupštinska odluka i zbog čega je milionski kredit uzet zarad firme “Lark business”.

Katnićev tim zainteresovao se za taj slučaj početkom godine, nakon što im je kotorsko Osnovno državno tužilaštvo proslijedilo dokumentaciju o načinu na koji je Marić još 2008. godine platio 700.000 eura Crnogorskoj komeracijalnoj banci - da bi pomogao Opštini da izmiri dio kredita, kao i zbog čega se lokalna uprava kreditno milionski zadužila kako bi vratila dug privatne kompanije.

Osnovi sud u Kotoru tada je zaustavio parnični postupak koji je pokrenuo Marić, kako bi naplatio dug od Budve.

Nakon što je dobila nalaze vještaka, sutkinja je papire proslijedila lokalnom tužilaštvu, a oni - SDT-u.

Marić je pred kotorskim sudom tužio Opštinu Budva traživši da mu vrate novac koji im je dao.

U spisima predmeta u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je estradni menadžer, u aprilu 2008. godine, u tri navrata uplatio 700.000 eura CKB-u. Navodi se da je banka preusmjerila novac i da je 633.386,78 eura otišlo na izmirenje kredita Opštine, a da je sa 66.613,22 eura zatvoren kredit izvjesnog D. D.

Objašnjava se da je sve počelo posljednjeg dana oktobra 2007. godine, kada je zaključen ugovor o kreditu između CKB i Glavnog računa trezora Opštine Budva, u iznosu 2.876.560,70 eura.

Taj novac preusmjeren je na zatvaranje kredita kompanije “Lark busines” koja nije registrovana u Crnoj Gori, već u Bijeljini, sa sjedištem firme u Urugvaju.

Predstavnici Opštine tokom sudskog procesa ostali su pri stavu da nema finansijskog traga u izvodima Sekretarijata za finansije o dugu koji pominje Marić.

“Imajući u vidu izjašnjenje vještaka iz kojeg se utvrđuje da u spisima predmeta ne postoji dokumentacija na osnovu koje je Radomir Marić uplatio sredstva CKB sa ciljem vraćanja kredita Opštine Budva, kao ni podatak o kompaniji Lark business, niti osnov po kome je Opština kreditom CKB zatvorila kredit ove firme, odnosno u spisima nema dokumentacije koje povezuju Opštinu i Lark business, te činjenica da nisu navedena lica iz CKB - inicijatora naloga odgovornih za interni nalog za transfer novca odobrenih po osnovu kredita Opštine a na račun Lark business, kao i za davanje usmjene instrukcije za zatvranje kredita D.D., to sud smatra da je u konkretnom slučaju neophodno spise predmeta proslijediti Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, a radi utvrđivanja da li postoji osnovana sumnja za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo koje se vodi po službenoj dužnosti”, navedeno je u rješenju suda. Iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva još lani su kotorskom sudu dostavili mišljenje na nalaz vještaka, u kome su naveli da bi bilo neophodno ispitati sve aktere spornih novčanih transakcija, kako bi se utvrdio osnov za isplate.

“Da se utvrdi da li su akteri spornih transkacija bili uopšte ovlašćeni za bilo kakvo davanje usmenih naloga banci, što bi umnogome dalo jasniju sliku da li su nalozi dati u skladu ili u suprotnosti sa imperativnim zakonskim normama“, piše u mišljenju Sekretarijata.

Kredit preuzeli u vrijeme kad su gostovali Džeger i Madona

Džeger u akciji
Džeger u akciji(Foto: Reuters)

Marić tvrdi da ne stoji iza organizacije koncerta pop dive Madone 2008. godine u Budvi i da se ta “neistina” godinama plasira u medijima.

Vrijeme kada je Opština preuzela kredit Marićeve firme poklapa se sa održavanjem dva najveća muzička događaja u metropoli turizma, koja su koštala građane više od deset miliona eura, a zbog kojih je Budva i ušla u velike finansijske probleme. Marić je kao menadžer posredovao prilikom gostovanja Rolingstonsa na Jazu 2007. godine.

Tužilaštvo i dalje istražuje kako su muzičkim zvijezdama isplaćeni milionski honorari. Poznato je da je Madoni plaćeno sedam miliona eura.

Na čelu organizacionog odbora za koncert Rolingstonsa bio je Svetozar Marović, osuđeni šef budvanske kriminalne grupe, koji je u bjekstvu.

Preporučujemo za Vas