Investicija za spas Port Milene

Planirana izgradnja kanalizacione mreže za naselja Kodre, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica u blizini Port Milene
143 pregleda 0 komentar(a)
Port Milena, Foto: Luka Zeković
Port Milena, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2018. 19:27h

Tenderska dokumentacija za izgradnju kanalizacione mreže za naselja koja gravitiraju Port Mileni, Kodre, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica biće najkasnije do sjutra proslijeđena Evropskoj investicionoj banci na saglasnost - potvrđeno je Vijestima iz kabineta predsjednika Opštine Nazifa Cungua.

Tako će konačno krenuti realizacija projekta vrijednog 5 miliona eura koji je na "stend baju" već dvije i po godine, od kada je ulcinjski parlament usvojio odluku o kreditnom zaduženju.

Cungu je kazao da je u pitanju investicija od istorijske važnosti za grad.

"Ne samo što ćemo riješiti problem kanalizacije za četiri naselja već će realizacijom projekta 50 odsto biti riješen i problem izlivanja otpadnih voda i fekalija u Port Milenu”, kazao je Cungu “Vijestima”.

On je pojasnio da je Evropska invensticiona banka još 1. 6. 2016. dala saglasnost na izrađenu tendersku dokumentaciju za radove i nadzor nad izvođenjem radova.

“Međutim, zbog neobjavljivanja tendera duže od godinu, EIB se mora ponovo obavijestiti i izjasniti o tenderskoj dokumentaciji. Nemamo dilemu da li ćemo dobiti zeleno svjetlo”, kazao je Cungu.

Dodao je "da ovoga puta ništa ne može spriječiti ni usporiti realizaciju projekta, jer je eksproprijacija već izvršena cijelom trasom mreže“.

On očekuje da će EIB najkasnije do 25. marta dati saglasnost na tendersku dokumentaciju.

"Do 29. marta objavićemo tender u službenom glasniku EU, koji će trajati 15 dana. Nakon toga, ide zvanična objava međunarodnog tendera u trajanju od 45 dana. Očekujem da ćemo prvog juna obaviti otvaranje ponuda, a 30. jula potpisati ugovor sa najboljim ponuđačem, koji će imati obavezu da već 1. avgusta počne pripremne radove na projektu”, kazao je Cungu.

Kraj radova na projektu, prema planiranoj dinamici, predviđen je za 15. jun 2019. Ministarstvo finansija, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Procon i Opština Ulcinj potpisali su ugovor o kreditu 5 miliona eura prošle godine, ali do objave tendera nije došlo iz više razloga, prije svega zbog problema sa eksproprijacijom. Uprava za nekretnine, područna jedinica Ulcinj u potpunosti je sprovela proceduru nepotpune eksproprijacije i donijela rješenje početkom prošle godine.

Na to rješenje sedam građana je izjavilo žalbe, koje su bile proslijeđene Ministarstvu finansija na dalje postupanje.

Bonus video: