Stanković: Neću se povući, u penziju kad za to dođe vrijeme

Svi tužioci Vrhovnog državnog tužilaštva na proširenoj sjednici, neposredno pred Tužilački savjet, izjasnili su se da ne žele da budu vršioci dužnosti VDT-a
13021 pregleda 38 komentar(a)
Stanković, Foto: Boris Pejović
Stanković, Foto: Boris Pejović

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saopštio je da se neće povući pred licima sa potjernica. On je to kazao u izjavi za „Dan” odgovarajući na pitanje da li će se povući sa funkcije kako bi omogućio nesmetanu istragu o snimcima navodne korupcije u tužilaštvu.

"Nema povlačenja pred podmetanjima lica sa potjernice i onih koji podržavaju napade na lični i profesionalni integritet i autoritet. Čitav svoj dosadašnji životni i radni vijek živio sam i postupao časno i pošteno. Tako ću i otići u penziju, kad za to dođe vrijeme", rekao je Stanković u izjavi za „Dan”.

Svi tužioci Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) na proširenoj sjednici, neposredno pred Tužilački savjet, izjasnili su se da ne žele da budu vršioci dužnosti VDT-a. Oni su, kako je „Danu” potvrđeno iz Vrhovnog državnog tužilaštva, smatrali da Stanković treba da obavlja tu funkciju do izbora novog VDT.

To nije naišlo na odobravanje pojedinih članova Tužilačkog savjeta, koji smatraju da sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva nema zakonsko ovlašćenje da predlaže vršioca dužnosti već konkretno rješenje utvrđuje Tužilački savjet.

Stankoviću mandat ističe 7. oktobra, kada bi Tužilački savjet trebalo da donese odluku o vršiocu dužnosti. Na sjednici održanoj prije tri dana odbijeno je da se raspravlja o tome, uz obrazloženje da je preuranjeno govoriti o tome. Pet članova Tužilačkog savjeta bilo je za to da se odredi v.d, dok je pet bilo protiv.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović agenciji Mina je kazao da su kriterijumi za izbor VDT-a vrlo ozbiljni i strogi.

"Računam da u Crnoj Gori postoji čovjek koji bi zadovoljio sve ukuse i mogao časno, profesionalno i objektivno da obavlja funkciju VDT-a. Ti kriterijumi negdje i stvaraju politički ambijent, problem da se na konkurs za VDT jave ljudi koji bi integritetom i znanjem mogli da nesmetano obavljaju taj posao", naveo je Begović.

Begović
Begović(Foto: Boris Pejović)

Prema njegovim riječima, upravo zbog te politike i ambijenta u kojem se nalazimo ne može ni biti, ili vrlo teško može biti izabran VDT.

Begović je za tu agenciju naveo da u Crnoj Gori postoji mnogo tužilaca sa dugogodišnjim iskustvom, koji su se čitavog života bavili tim poslom i ko god od tih tužilaca bude postavljen za vršioca dužnosti (v.d.) VDT-a on će raditi na stručan, častan i profesionalan način.

"Pretpostavljam da će v. d. VDT-a biti neko od iskusnih i provjerenih stručnjaka iz Državnog tužilaštva i smatram da će u tom periodu v. d. stanja svako od njih, ko eventualno bude izabran, na pravi način obavljati tu funkciju", kazao je Begović.

Na pitanje da li bi zbog cijele situacije trebalo promijeniti način izbora VDT-a, on je odgovorio da nešto treba učiniti da se izbor te funkcije obavlja na kvalitetniji, brži i efikasniji način.

Prijeti blokada tužilaštva

Ukoliko se desi da na sjednici Tužilačkog savjeta bude ponovo spora oko izbora vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, moglo bi doći do kompletne blokade tužilaštva.

Tako nešto ne bi bilo neočekivano, s obzirom na neriješen rezultat glasanja prije tri dana.

Dodatno otežava činjenica što niko iz Vrhovnog državnog tužilaštva, bar zvanično, nije zainteresovan da preuzme funkciju od Ivice Stankovića.

Bonus video: