"Za svako demokratsko društvo važno je da javni servisi služe interesima i potrebama javnosti"

„Ukazano je na potrebu daljeg razvoja profesionalnog pristupa, odgovornosti i poštovanja etičkih pravila od strane novinara, čemu poslanici mogu pružiti podršku u okviru svojih nadležnosti“, navodi se u saopštenju
597 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici Cetinjskog parlamentarnog foruma, Foto: Skupština Crne Gore
Učesnici Cetinjskog parlamentarnog foruma, Foto: Skupština Crne Gore

Za svako demokratsko društvo važno je da javni servisi služe interesima i potrebama javnosti i odražavaju politički pluralizam, poručili su učesnici Cetinjskog parlamentarnog foruma (CPF).

CPF završen je usvajanjem Zajedničke izjave, u kojoj je istaknut značaj medijskog pluralizma, ali i odgovornost za javno izgovorenu riječ.

Kako je saopšteno iz Skupštine, u Zajedničkoj izjavi naglašen je značaj transparentnosti vlasništva nad medijima za zaštitu javne debate u demokratskim društvima.

„Ukazano je na potrebu daljeg razvoja profesionalnog pristupa, odgovornosti i poštovanja etičkih pravila od strane novinara, čemu poslanici mogu pružiti podršku u okviru svojih nadležnosti“, navodi se u saopštenju.

Učesnici CPF-a istakli su da je za svako demokratsko društvo važno da javni servisi služe interesima i potrebama javnosti, odražavajući politički pluralizam.

Oni su razgovarali o unaprjeđenju zakonodavnih i institucionalnih okvira u cilju jačanja nezavisnosti, profesionalnosti i veće odgovornosti u radu medija.

Učesnici su zahvalili Skupštini Crne Gore na organizaciji CPF, koji ocjenjuju izuzetno značajnim za jačanje kontakata i saradnje na parlamentarnom nivou.

Oni su poručili da će biti promoteri kulture političkog dijaloga i time dodatno raditi na stvaranju ambijenta za sučeljavanje mišljenja i predstavljanje različitih argumentacija, međusobnog razumijevanja i poštovanja drugačijeg mišljenja, sa ciljem sveukupnog društvenog napretka.

Bonus video: