Ulcinjani protiv betonizacije borove šume

Iza organizacije protesta pod motom „Ulcinj je naš dom“, koji je uredno prijavljen policiji, stoje građani koji su preko društvenih mreža pozvali sve Ulcinjane da zajedno stanu u odbranu borove šume
2227 pregleda 1 komentar(a)
Borova šuma u Ulcinju, Foto: URA Ulcinj
Borova šuma u Ulcinju, Foto: URA Ulcinj
Ažurirano: 01.10.2019. 07:41h

Moratorijum na gradnju na pojasu od bivšeg hotela “Galeb” do zona iza hotela “Albatros” sa obje strane saobraćajnice, biće zahtjev koji će na današnjem protestu ispred zgrade Opštine Ulcinj biti isporučen vlastima, saznaju “Vijesti”.

Iza organizacije protesta pod motom „Ulcinj je naš dom“, koji je uredno prijavljen policiji, stoje građani koji su preko društvenih mreža pozvali sve Ulcinjane da zajedno stanu u odbranu borove šume.

Razlog protesta je namjera Opštine da na Vladu prebaci oko osam hiljada kvadrata atraktivnog zemljišta između “Galeba” i “Albatrosa” radi deblokade računa. Vlada će zauzvrat Opštini uplatiti tri miliona eura i kod banaka garantovati za još dva, koje će predvidjeti budžetom za narednu godinu. To je dogovoreno prije deset dana na sastanku čelnika opštine u kabinetu predsjednika Vlade Duška Markovića.

Atraktivna parcela pokriva iznos koji će Vlada uplatiti Opštini, budući da se tržišna cijena kvadratnog metra u toj zoni kreće više od 600 eura.

Žiro-račun Opštine na iznos od oko šest miliona eura, već skoro tri mjseca, blokirala je budvanska firma Rekreaturs, za srušene objekte u naselju K1 prije 35 godina.

Blokada računa uslijedila nakon što je Vrhovni sud u martu ove godine potvrdio presudu Apelacionog suda u korist firme Rekreaturs, koja posluje u okviru „Atlas grupe“ odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Predmet je trenutno pred Ustavnim sudom, a pravni zastupnik ulcinjske Opštine, podgorički advokat Filip Jovović kazao je ranije “Vijestima” da je u slučaju negativnog odgovora, naredna adresa Strazbur.

Zbog blokade računa, sindikat Opštine nedavno je najavio mogućnost stupanja u štrajk zaposlenih dok je Košarkaški klub koji se finansira iz gradskog budžeta, već istupio iz elitnog crnogorskog takmičnja i posvetio se radu sa mlađim kategorijama.

Na društvenim mrežama organizovana je i anketa sa pitanjem da li treba sačuvati borovu šumu od betonizacije - 94 odsto građana zaokružilo je "da“.

Bonus video: