Prodavci na buvljoj pijaci u Nikšiću zatekli zaključanu kapiju

Iz Opštine “Vijesti” nijesu dobile zvaničnu informaciju da li je i koja lokacija određena za buvljak ponedjeljkom
3868 pregleda 2 komentar(a)
Robu izložili ispred pazarišta, Foto: Svetlana Mandić
Robu izložili ispred pazarišta, Foto: Svetlana Mandić

Iako je bilo izvjesno da će lokacija gdje se nekada nalazila stočna pijaca u Nikšiću, a koja je u vlasništvu Mesne industrije "Goranović", biti novo mjesto za buvljak gdje prodavci iz cijele Crne Gore ponedjeljkom prodaju robu, zaključana kapija dočekala je kako prodavce, tako i brojne kupce.

"Bilo je ljudi koji su došli u nedjelju, u kasnim popodnevnim satima i prespavali ispred pazarišta. Ja sam došla u ponedjeljak ujutro u 13.40 i kolona je bila kilometar. Čekali smo do osam sati, ali se niko nije pojavio da otvori kapiju. Pola kolega je pošlo na pijacu koja se nalazi u Kličevu, i kako nije veliki prostor dio njih je tamo ušao sa robom, a ostali su otišli kući. Nas dvije smo robu iznijeli ispred pazarišta. Samo tražimo lokaciju na kojoj bismo mogli da radimo. Da nikome ne smetamo, a da obavljamo našu djelatnost“, kazala je Željka Kandić iz Podgorice.

buvljak Nikšić
Zaključana kapija dočekala prodavce(Foto: Svetlana Mandić)

NVO "Romska nada" je, prema riječima predsjednika te nevladine organizacije Mirsada Muratovića, postigla dogovor sa Opštinom i vlasnikom pijace koja se nalazi u Kličevu da 50 prodavaca romske i egipćanske populacije mogu da na već postojećoj lokaciji ponedjeljkom prodaju robu, a dobro došli su, kako je kazao, i prodavci neromskog stanovništva.

"Prije godinu pisali smo zahtjev Opštini sa peticijom koju smo pokupili od Roma da nam se nađe negdje plac. Romi su sami bili našli plac kod Željezare i tamo su godinu dana prodavali. Došli su mještani pa su ih otjerali i onda nijesu imali mjesta. Ponovo se naša NVO obratila Opštini i oni su nam rekli: ‘Da vidimo na buvljoj pijaci da vam napravimo mjesto’. Rekao sam im, pošto ima 80 prodavaca, da ne mogu svi da stanu na tom mjestu, ali su oni rekli da probamo ovog ponedjeljka, pa da vidimo kako će to da funkcioniše. Isključivo smo u zahtjevu napisali da tražimo plac za romsku i egipćansku populaciju koja se bavi prodajom robe, ali dobrodošli su svi da prodaju“, kazao je Muratović.

buvljak Nikšić
Samo traže lokaciju na kojoj mogu da rade(Foto: Svetlana Mandić)

Iz Opštine “Vijesti” nijesu dobile zvaničnu informaciju da li je i koja lokacija određena za buvljak ponedjeljkom.

Nezvanično, rečeno je da je sa MI “Goranović” postignut dogovor, ali da na pomenutom placu nije regulisan mokri čvor i da zbog toga prodavci ne mogu da izlože robu.

Stanari naselja “Budo Tomović”, u blizini nikšićke Željezare, prošle nedjelje uveče i u ponedjeljak ujutro blokirali su automobilima park preko puta naselja koji je od septembra prošle godine pretvoren u buvlju pijacu, koja je radila ponedjeljkom i gdje su dolazili prodavci iz cijele Crne Gore.

Stanari su tada kazali da razumiju prodavce koji se bore da zarade “koru hljeba”, ali da ne žele da im park, koji je omiljeno mjesto za odmor stanara, posebno najmlađih koji tu igraju fudbal i košarku, bude pretvoren u “izvor zaraze” jer tokom trajanja buvlje pijace nema mokrih čvorova, niti da im trotoari budu “blokirani” vozilima kako kupaca, tako i prodavaca.

Bonus video: